Τεχνολογιά

Ανακαλύφθηκε η πρωτεΐνη που μπορεί να το προλάβει και να αντιμετωπίσει το Αλτσχάιμερ – Galaksias Portal News

Το Αλτσχάιμερ είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα, μειώνοντας προοδευτικά τη μνήμη, τη σκέψη και τις κινητικές δεξιότητες. Τα ακριβή αίτια δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρα, αλλά πιστεύεται ότι θεμελιώδη ρόλο παίζει η συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης tau.

Αυτές οι πρωτεΐνες συσσωματώνονται για να σχηματίσουν «κουβάρια» που καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα και οδηγούν στον εκφυλισμό του εγκεφαλικού ιστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Rebubblica Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το MRC στο Cambridge δημοσίευσε πρόσφατα στο «Cell» τα αποτελέσματα μιας νέας θεραπείας που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αυτή η θεραπεία βασίζεται σε μια φυσική πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας, που ονομάζεται TRIM21.

Κανονικά, η TRIM21 βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπολεμήσει τις ιογενείς λοιμώξεις, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο να το «επαναπρογραμματίσουν» για να επιτεθεί και να καταστρέψει τα συσσωματώματα της πρωτεΐνης tau.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει δύο εκδοχές αυτής της θεραπείας: τη RING nanobody, δηλαδή πρωτεΐνη tau και μέρος της πρωτεΐνης QUARTER21, και τη RING-Bait, δηλαδή την τροποποιημένη πρωτεΐνη tau που λειτουργεί ως δόλωμα για να προσελκύει συσσωματώματα Ταυ και στη συνέχεια να τα καταστρέφει με τη βοήθεια της TRIM21.

Και οι δύο θεραπείες έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και έχουν δείξει ενθαρρυντικά στοιχεία. Με την πειραματική θεραπεία τα συσσωματώματα της tau μειώθηκαν σημαντικά. Μάλιστα τα ποντίκια που έπαιξαν τον ρόλο των πειραματόζωων και έλαβαν τη νέα θεραπεία βελτίωσαν τις κινητικές ικανότητές τους.

Αυτή η επιστημονική έρευνας μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε ένα μέλλον στο οποίο το Αλτσχάιμερ θα είναι μια ιάσιμη ασθένεια.

Φυσικά, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας αυτής της θεραπείας στον άνθρωπο. Αν επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας, ο δρόμος είναι ανοικτός και για τη θεραπεία και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, όπως η προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση.

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button