Πολιτισμός

Αποτυπώματα δεινοσαύρων ηλικίας 166 εκατομμυρίων ετών αποκαλύφθηκαν σε βρετανικό λατομείο

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Το εκπληκτικό εύρημα τοποθετείται χρονολογικά στη Μέση Ιουρασική Περίοδο

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σε μια εξαιρετική ανακάλυψη, παλαιοντολόγοι από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν εκατοντάδες αποτυπώματα δεινοσαύρων στο λατομείο Dewars Farm στο Οξφορντσάιρ.

Το εκπληκτικό εύρημα τοποθετείται χρονολογικά στη Μέση Ιουρασική Περίοδο, δηλαδή πριν από 166 εκατομμύρια χρόνια, και περιλαμβάνει μια “λεωφόρο δεινοσαύρων” με ίχνη τόσο φυτοφάγων όσο και σαρκοφάγων ειδών, συμπεριλαμβανομένου του τρομερού θηρευτή Μεγαλόσαυρου.

Η ανασκαφή, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2024, αποκάλυψε πέντε μεγάλες διαδρομές, με τη μεγαλύτερη να εκτείνεται σε μήκος πάνω από 150 μέτρα.

Τα τέσσερα από τα «μονοπάτια» που σχηματίζονται από τα ίχνη δημιουργήθηκαν από σαυρόποδα, ογκώδη φυτοφάγα ζώα με μακρύ λαιμό, όπως ο Κητιόσαυρος, που μπορούσε να φτάσει σε μήκος τα 18 μέτρα. Το πέμπτο μονοπάτι ανήκει στον Μεγαλοσαύρο, ένα σαρκοφάγο θηριόποδο μήκους εννέα μέτρων, γνωστό για τις τρίποδες πατημασιές του.

«Τα ίχνη αποτυπώνουν μια στιγμή στη ζωή του ζώου. Μας λένε ότι ήταν εκεί, σε αντίθεση με ένα απολίθωμα που μπορεί να μετακινηθεί. Μας δίνουν αυτή τη ματιά στο τι έκαναν. Αλλά μπορούμε επίσης να καταλάβουμε πόσο μεγάλα ήταν, πόσο γρήγορα κινούνταν, πώς αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους και με το περιβάλλον”, δήλωσε στο Euronews Culture η καθηγήτρια Κίρστι Έντγκαρ, μικροπαλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Οι πατημασιές έγιναν για πρώτη φορά αντιληπτές από τον Γκάρι Τζόνσον, έναν εργάτη λατομείου, ο οποίος ειδοποίησε τους ερευνητές αφού εντόπισε ασυνήθιστα σημάδια στον πηλό. Πάνω από 100 επιστήμονες, εθελοντές και το προσωπικό του λατομείου συνεργάστηκαν σε μια ανασκαφή επί μία εβδομάδα για να αποκαλύψουν τα 200 ίχνη.

Χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα μικροαεροσκάφη, καταγράφηκαν 20.000 εικόνες και η ερευνητική ομάδα δημιούργησε λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα του χώρου, εξασφαλίζοντας ένα μόνιμο ψηφιακό αρχείο για την έρευνα και τη συμμετοχή του κοινού.

Η καθηγήτρια Κίρστι Έντγκαρ επισημαίνει δύο βασικούς λόγους για τους οποίους η ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική: “Ο ένας από αυτούς είναι το μέγεθος του χώρου. Οι περισσότερες από τις τοποθεσίες εντοπισμού δεινοσαύρων στο Ηνωμένο Βασίλειο που μπορείτε να πάτε και να επισκεφθείτε σήμερα βρίσκονται στην ακτή και είναι πολύ μικρές. Αυτή είναι σε ένα λατομείο, είναι τεράστια. Είναι σίγουρα ο μεγαλύτερος χώρος εντοπισμού ιχνών δεινοσαύρων που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο”.

Προσθέτει: “Η ανακάλυψη είναι επίσης σημαντική, καθώς το 2024 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επιστημονική ονομασία των δεινοσαύρων. Ο Μεγαλοσαύρος, ο πρώτος δεινόσαυρος που ονομάστηκε και περιγράφηκε το 1824, ανακαλύφθηκε στο Οξφορντσάιρ. Η εύρεση ιχνών από αυτό ακριβώς το ζώο στο λατομείο, τόσο κοντά στο σημείο όπου περιγράφηκε αρχικά, δημιουργεί μια πραγματικά ωραία σύμπτωση κατά τη διάρκεια της επετείου των 200 ετών”.

Το τεράστιο εύρημα των ιχνών θα αποτελέσει το επίκεντρο της έκθεσης “Breaking Ground”, μιας νέας έκθεσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (OUMNH) που θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2025.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button