Πολιτισμός

Μπ. Νετανιάχου: Η εξόντωση Σινουάρ σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα

Δημοσιεύθηκε ανανεώθηκε πριν

«Εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός και στην απελευθέρωση των ομήρων» χαρακτηρίζουν τον ηγέτη της Χαμάς, που εξουδετέρωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις ΕΕ και ΗΠΑ – Η αντίδραση της Τεχεράνης

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα διεμήνυσε ο Μπένζαμιν Νετανιάχου.

«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».

Η σορός του ηγέτη της Χαμάς μεταφέρθηκε σε νεκροτομείο του Τελ-Αβίβ για “περαιτέρω εξετάσεις” μετά τον θάνατό του από τον στρατό στη Γάζα, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Το Ισραήλ “ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του” με τον Γιαχία Σινουάρ, που θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί. Ο πόλεμος “δεν θα σταματήσει” προτού συλληφθούν όλοι οι δράστες της αιματηρής επίθεσης που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ και επιστρέψουν “όλοι οι όμηροι” που κρατούνται στη Γάζα, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση ο Χαλεβί μετά την επίσκεψη στο μέρος όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε έκκληση για την επιστροφή των ομήρων. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δράσουμε με όλα τα δυνατά μέσα για να φέρουμε πίσω τους 101 ομήρους που κρατούνται ακόμη, σε φρικτές συνθήκες, από τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ. Ο Ισραηλινός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Σινουάρ ήταν «υπεύθυνος για αποκρουστικές τρομοκρατικές ενέργειες».

Το Ιράν, υποστηρικτής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, διαβεβαίωσε ότι η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» με σκοπό την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. «Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο η κατοχή και οι επιθέσεις διατηρούνται, η αντίσταση θα συνεχίζεται», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πολλοί ρώτησαν γιατί είμαστε ακόμη στη Γάζα, έναν χρόνο μετά τις ωμότητες της 7ης Οκτωβρίου. Σήμερα έλαβαν την απάντηση. Κανένας τρομοκράτης δεν έχει ασυλία (…) Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας και να εξοντώσουμε τα τέρατα της Χαμάς», είπε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον.

Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη για την «εξουδετέρωση» Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ στεκόταν «εμπόδιο στην κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός και στην άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), σχολιάζοντας την εξόντωση του επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. «Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένας τρομοκράτης, καταχωρισμένος στη λίστα της ΕΕ, υπεύθυνος για την αποτρόπαια επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» του 2023 στο Ισραήλ, υπογραμμίζει ο Μπορέλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι «σημείο καμπής» και «ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί για «να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η μέρα είναι σημείο καμπής, πέραν από μια στρατιωτική επιτυχία για το Ισραήλ. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι (της Χαμάς) και να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος», υπογραμμίζει ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ είναι ταυτόχρονα “ένα θανάσιμο πλήγμα στη Χαμάς” και “μια σελίδα που γυρίζει και που πρέπει να γυρίσει τώρα στον πόλεμο της Γάζας” προκειμένου οι πλευρές να εργαστούν για την ειρήνη στην περιοχή.

«Βάναυσο δολοφόνο και τρομοκράτη που ήθελε να καταστρέψει το Ισραήλ και τον λαό του» χαρακτήρισε τον Γιαχία Σινουάρ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. «Ως εγκέφαλος το τρόμου της 7ης Οκτωβρίου, έσπειρε θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε αμέτρητα δεινά σε μια ολόκληρη περιοχή. Η Χαμάς πρέπει τώρα να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να καταθέσει τα όπλα, τα βάσανα του λαού της Γάζας πρέπει επιτέλους να τελειώσουν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζον Χίλι είπε ότι «δεν θα θρηνήσει τον θάνατο ενός τρομοκράτη ηγέτη όπως ο Σινουάρ». «Έχω επίγνωση, όπως και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ) δεν πυροδότησε μόνο την πιο σκοτεινή, φονική ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και περισσότερο από έναν χρόνο σύγκρουσης και αβάσταχτου αριθμού θυμάτων μεταξύ των άμαχων Παλαιστίνιων επίσης», τόνισε.

Συγχαρητήρια Μπάιντεν σε Νετανιάχου για την εξόντωση Σινουάρ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σήμερα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Μπένζαμιν Νετανιάχου για τον θάνατο του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση. Οι δύο ηγέτες θεωρούν επίσης ότι αυτό είναι “μια ευκαιρία για να προωθηθεί η απελευθέρωση των ομήρων” και θα “συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου”, ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων μετά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, γιατί ο Σινουάρ είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί“, δήλωσε ο Μίλερ.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου είπε ότι η εξόντωση Σινουάρ ήταν ένα «βήμα προόδου» για την εξάλειψη της απειλής που συνιστά η Χαμάς για το Ισραήλ. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη», είπε η Κάμαλα Χάρις μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. «Ο Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου και των ομήρων που σκοτώθηκαν στη Γάζα», πρόσθεσε.

«Αυτή η στιγμή μας παρέχει μια ευκαιρία να τελειώσουμε επιτέλους τον πόλεμο στη Γάζα. Σήμερα, μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι οικογένειες των θυμάτων της Χαμάς θα νιώθουν ένα αίσθημα ανακούφισης», κατέληξε.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button