Πολιτισμός

Cristina Gherasimov (αν. πρωθυπουργός Μολδαβίας): Πρωτοφανής η προπαγάνδα της Ρωσίας

Η αν. πρωθυπουργός της Μολδαβίας έκανε λόγο για «βρώμικο χρήμα, χρήση τοπικών κομμάτων ως proxy για αποσταθεροποίηση, δωροδοκία υποψηφίων και ψηφοφόρων»

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Προεδρικές εκλογές και δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση πραγματοποιούνται την Κυριακή στη Μολδαβία.

Το δημοψήφισμα θα αποφασίσει αν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι στόχος που θα ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας.

Μιλώντας στο Euronews, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της Μολδαβίας Cristina Gherasimov δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για να επηρεάσει τη βούληση των ψηφοφόρων.

«Είδαμε, δυστυχώς, μια επιχείρηση πλήρους κλίμακας που χρησιμοποιεί την κλασική εργαλειοθήκη του Κρεμλίνου, αλλά ταυτόχρονα εφαρμόζεται σε πρωτοφανή κλίμακα» είπε η Cristina Gherasimov. «Βλέπουμε το βρώμικο χρήμα να εισρέει στην πολιτική μας, τη χρήση τοπικών κομμάτων ως proxy για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης, τη δωροδοκία υποψηφίων, αλλά και ψηφοφόρων. Και φυσικά, βλέπουμε μια πολύ, πολύ ισχυρή εκστρατεία παραπληροφόρησης που στοχεύει κυρίως στην ΕΕ».

Από τα πολιτικά κόμματα, 12 λένε «Ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση και δύο λένε «Όχι».

Για να περάσει η αναθεώρηση απαιτείται πλειοψηφία πάνω από 50%. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πάντως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις, καθώς οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν de facto το ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Υπήρχαν πολλές ανησυχίες ότι η περιοχή της Υπερδνειστερίας θα αποσταθεροποιηθεί» σημειώνει η Cristina Gherasimov. «Τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταφέραμε να διατηρήσουμε την κατάσταση ήρεμη και σταθερή για τη χώρα και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η νυν πρόεδρος της Μολδαβίας που τάσσεται υπέρ της ΕΕ, Maia Sandu, είναι το φαβορί για τη νίκη και η πλειοψηφία αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της ένταξης στην ΕΕ στο δημοψήφισμα. 01.55

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button