Τεχνολογιά

Διαδήλωση στο Ντακάρ εναντίον της επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο – Galaksias Portal News

Πολλοί διαδηλωτές —στην πλειονότητά τους πολίτες του Λιβάνου εγκατεστημένοι μόνιμα στη Σενεγάλη— κατήγγειλαν κατά τη διάρκεια πορείας χθες Σάββατο στο Ντακάρ την επίθεση του Ισραήλ εναντίον της πατρίδας τους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παράλληλα, 117 πολίτες της Σενεγάλης έφθασαν χθες το βράδυ αεροπορικώς στο Ντακάρ, αφού εγκατέλειψαν τον Λίβανο για να σωθούν από τις συνεχιζόμενες πολύνεκρες εχθροπραξίες, δήλωσε στο AFP πηγή του στο υπουργείο Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός του κράτους Μπασιρού Ντιομαγέ Φαγέ, ο οποίος πήγε να τους υποδεχθεί προσωπικά, εξέφρασε τη χαρά του που «επέστρεψαν σώοι», μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση της Σενεγάλης διαβεβαίωσε νωρίτερα χθες πως «έλαβε μέτρα για τον οικειοθελή επαναπατρισμό των υπηκόων (της) από τον Λίβανο».

Μερικές ώρες νωρίτερα, περίπου 100 διαδηλωτές κατήγγειλαν την επίθεση του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια πορείας περίπου 1,5 χιλιομέτρου, με πρωτοβουλία της κοινότητας των υπηκόων του Λιβάνου που έχουν μεταναστεύσει στη Σενεγάλη, κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ισραήλ κράτος-εγκληματία» και «Λευτεριά στον Λίβανο», φώναζαν διαδηλωτές, που κράταγαν πανό και πλακάτ στα οποία επίσης διάβαζε κανείς συνθήματα καταδίκης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν είναι δυνατόν να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στην οδύνη αυτών που βλέπουν κάθε μέρα τη χώρα τους να γίνεται κομμάτια. Είναι καιρός η βία να σταματήσει. Κάνουμε πορεία για να καταγγείλουμε την αδικία», είπε εκπρόσωπος των διαδηλωτών, ο Ζαχέρ Ζέιντνα.

«Ο πόλεμος στον Λίβανο και στη Γάζα είναι ακατονόμαστη τραγωδία, είναι γενοκτονία», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Σενεγάλης Ουσμάν Σονκό κατηγόρησε στα τέλη Αυγούστου τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως συνεχίζει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας για τη δική του πολιτική επιβίωση και πρόσθεσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για να απομονώσει το Ισραήλ επειδή διαπράττει αυτή τη «βαρβαρότητα» με την υποστήριξη «ορισμένων δυτικών χωρών», κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστήριξης στους Παλαιστίνιους.

Ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023 εξαπλώθηκε στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ διεξάγει από την 30ή Σεπτεμβρίου χερσαίες επιχειρήσεις στον νότο, με την υποστήριξη μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, κινήματος υποστηριζόμενου από το Ιράν.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει πως σκοπός της είναι να εξουδετερωθεί το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, στους τομείς κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή περίπου 60.000 κατοίκων παραμεθόριων ισραηλινών περιοχών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από σιίτες μαχητές.

Τουλάχιστον 1.418 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, όταν εντατικοποιήθηκαν οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button