Οικονομία

Διαρκώς μειωμένες οι νέες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου – Ανησυχία για το μέλλον του κλάδου

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας βρέθηκαν πέρυσι οι νέες ανακαλύψεις ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Rystad Energy.

Συγκεκριμένα, οι περσινές ποσότητες ήταν 6,4 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, έναντι 9,5 δισ. το 2018. Για φέτος αναμένεται εξομάλυνση, καθώς ήδη μέχρι και τον Αύγουστο οι πετρελαϊκές είχαν ανακαλύψει 5,2 δισ. βαρέλια (σ.σ. φυσικού αερίου και πετρελαίου).

Παρά τη βελτίωση, η Rystad προειδοποιεί ότι τα νέα αποθέματα από συμβατικές πηγές υδρογονανθράκων εξακολουθούν να φθίνουν και οι πετρελαϊκές δυσκολεύονται να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τέτοια κοιτάσματα. Η τάση που παρατηρείται είναι ότι οι εταιρείες αναζητούν ποσότητες ολοένα και περισσότερο στα βαθιά νερά. Ακόμα και εδώ, όμως, μιλάμε για ποσότητες χαμηλότερες από τις αντίστοιχες δέκα χρόνια πριν.

«Παρά την πτώση στους νέους όγκους, οι εταιρείες έχουν όρεξη για ρίσκο και συνεχίζουν να εξερευνούν δύσκολα έργα σε εν πολλοίς ανεξερεύνητες και μακρινές γεωλογικές λεκάνες. Αυτό θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην αποκάλυψη μεγάλων ή πολύ μεγάλων νέων κοιτασμάτων. Οι γεωτρήσεις με υψηλές εκτιμώμενες ποσότητες θα πρέπει να φέρουν αποτελέσματα προκειμένου να δει ο κλάδος μια σημαντική άνοδο στις ανακαλύψεις», τονίζει η Rystad.

Καταλήγοντας, οι μειωμένοι νέοι συμβατικοί όγκοι υδρογονανθράκων εγείρουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ανησυχίες για τον κλάδο του πετρελαίου. Η πτώση επηρεάζει τη δυνατότητα αναπλήρωσης των υφιστάμενων αποθεμάτων και προκαλεί αβεβαιότητα για τη μελλοντική διαθεσιμότητα εμπορικών έργων.

Όλα αυτά ενώ το πετρέλαιο και το αέριο προβλέπεται να εξακολουθούν να καλύπτουν περί το 40% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών το 2050, σύμφωνα με τη Rystad.

To άρθρο Διαρκώς μειωμένες οι νέες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου – Ανησυχία για το μέλλον του κλάδου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button