Πολιτισμός

Διάσκεψη της Ρίγας: Συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε μια πόλη που μισεί τον Πούτιν

Γεμάτοι οι δρόμοι της λετονικής πρωτεύουσας από πόστερ και επιγραφές εναντίον του Ρώσου προέδρου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σχεδόν 1.000 ημέρες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Λετονία βρίσκεται σε εγρήγορση. Το κράτος της Βαλτικής και οι σχεδόν 2 εκατομμύρια κάτοικοί του μοιράζονται σύνορα 300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, επομένως η ασφάλεια και η αυτοάμυνα έχουν γίνει το νο.1 ζήτημα για τη χώρα και το κύριο σημείο συζήτησης στη φετινή Διάσκεψη της Ρίγας.

«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να μας διχάσουν, να μας διχάσουν ως κοινωνία, να μας διχάσουν ως πολιτικούς. Αυτός, νομίζω, είναι ο μεγάλος κίνδυνος για όλους μας. Πιστεύω ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά αδύναμη. Για εμάς λοιπόν -αν καταλαβαίναμε πόσο μεγάλοι και δυνατοί είμαστε- έχουν μηδενικές πιθανότητες», λέει ο Γιάνις Κάρλσμπεργκς, πρόεδρος Δ.Σ. του Λετονικού Διατλαντικού Οργανισμού

Πέρυσι, η λετονική κυβέρνηση επανέφερε τη στρατιωτική θητεία. Με κλήρο αποφασίζεται ποιοι Λετονοί άνδρες από 18 έως 27 ετών πρέπει να καταταγούν για 11 μήνες. Στόχος είναι η χώρα να αποκτήσει 4.000 εκπαιδευμένους στρατιώτες μέχρι το 2028.

«Αποτελεί μεγάλο μέρος της ενσωμάτωσης στην κοινωνία με φυσικό τρόπο, των θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια. Και δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ κοινωνίας και στρατού, είμαστε η ίδια οικογένεια», τονίζει ο Κάρλσμπεργκς.

«Εδώ, στην πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα, είναι εμφανές πόσο μίσος υπάρχει για τον Ρώσο πρόεδρο. Αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα του Βλάντιμιρ Πούτιν κρέμεται στην πρόσοψη αυτού του δημοφιλούς μουσείου, σε απόσταση αναπνοής από τη ρωσική πρεσβεία», μεταδίδει από τη Ρίγα η Μέιβ ΜακΜάχον.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button