Δικαστήριο ΕΕ: Γαλλίδα που αρνήθηκε σεξ με τον σύζυγό της δεν ευθύνεται για το διαζύγιο
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε ότι μια 69χρονη Γαλλίδα δεν “έφταιγε” στο διαζύγιό της επειδή σταμάτησε να κάνει σεξ.
Μια γυναίκα που θεωρήθηκε “υπαίτια” από το γαλλικό δικαστικό σύστημα για το διαζύγιό της επειδή σταμάτησε να κάνει σεξ με τον σύζυγό της κέρδισε την έφεση στο ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε την Πέμπτη υπέρ μιας 69χρονης Γαλλίδας, λέγοντας ότι τα δικαστήρια στη Γαλλία παραβίασαν το δικαίωμά της στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Η υπόθεση αφορούσε ένα διαζύγιο στη Γαλλία με βάση την υπαιτιότητα, κατά το οποίο η ευθύνη αποδόθηκε αποκλειστικά στη γυναίκα – που προσδιορίζεται μόνο με τα αρχικά HW – με την αιτιολογία ότι είχε πάψει να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον σύζυγό της, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ.
Η γυναίκα δεν αμφισβήτησε το διαζύγιο, το οποίο είχε ζητήσει το 2012, αλλά μάλλον διαμαρτυρήθηκε για τους λόγους με τους οποίους το διαζύγιο είχε χορηγηθεί από γαλλικό δικαστήριο.
Μετά από πολλές δικαστικές ακροάσεις επί πολλά χρόνια, ένα γαλλικό εφετείο το 2019 ενέκρινε το διαζύγιο και δήλωσε ότι η “συνεχής αποτυχία” της γυναίκας να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον σύζυγό της συνιστούσε “σοβαρή και επαναλαμβανόμενη παραβίαση των συζυγικών καθηκόντων και υποχρεώσεων”.
“Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ίδια η ύπαρξη μιας τέτοιας συζυγικής υποχρέωσης αντίκειται στη σεξουαλική ελευθερία, [και] στο δικαίωμα στη σωματική αυτονομία”, ανέφερε το ΕΔΔΑ στην απόφασή του.
Η δικηγόρος της HW, Lilia Mhissen, δήλωσε ότι η απόφαση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία και να βάλει τέλος στο να κατηγορούνται οι γυναίκες για τα διαζύγια σε μελλοντικές αποφάσεις.
“Τα δικαστήρια θα σταματήσουν επιτέλους να ερμηνεύουν το γαλλικό δίκαιο μέσα από τον φακό του κανονικού δικαίου και να επιβάλλουν στις γυναίκες την υποχρέωση να έχουν σεξουαλικές σχέσεις εντός του γάμου”, δήλωσε η ίδια.
Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την απόφαση του ΕΔΔΑ.
«Ο γάμος δεν είναι σεξουαλική δουλεία»
Η γυναίκα και ο σύζυγός της παντρεύτηκαν το 1984 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Ένα από τα παιδιά του ζευγαριού ήταν ανάπηρο, γεγονός που απαιτούσε από τον Ε.Γ. να της παρέχει συνεχή φροντίδα και να ασκεί πρόσθετο άγχος στον γάμο, σύμφωνα με την απόφαση.
Η γυναίκα είπε ότι είχε σταματήσει να κάνει σεξ από το 2004 και μετά, λόγω προβλημάτων υγείας και κακοποίησης από τον σύζυγό της.
Αφού εξάντλησε όλες τις νομικές οδούς στη Γαλλία, η Χ.Γ. προσέφυγε στο ΕΔΔΑ το 2021.
Οι δύο ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών που υποστήριξαν την υπόθεσή της, Fondation des Femmes (Ίδρυμα Γυναικών) και Collectif Féministe Contre le Viol (Φεμινιστική Συλλογικότητα κατά του βιασμού), δήλωσαν σε κοινή δήλωση του 2021: “Ο γάμος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι σεξουαλική δουλεία”.
Η απόφαση του ΕΔΔΑ έρχεται ένα μήνα μετά την πολύκροτη δίκη για μαζικούς βιασμούς με την Gisèle Pelicot, της οποίας ο πρώην πλέον σύζυγος Dominique καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για ναρκωτικά και στρατολόγηση ανδρών που τη βίαζαν εν αγνοία της για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η δίκη -στην οποία καταδικάστηκαν επίσης άλλοι 50 άνδρες για βιασμό, απόπειρα βιασμού και σεξουαλική επίθεση επειδή συμμετείχαν στο σύστημα του Dominique Pelicot- προκάλεσε μια εθνική αναμέτρηση για την πληγή της κουλτούρας του βιασμού στη Γαλλία και υποκίνησε τις εκκλήσεις για αυστηρότερα μέτρα.
Μια διακομματική ομάδα Γάλλων νομοθετών δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει τον νόμο περί βιασμού για να συμπεριλάβει τη συναίνεση. Ο υφιστάμενος νόμος ορίζει τον βιασμό ως πράξη που διαπράττεται σε κάποιον χρησιμοποιώντας “βία, εξαναγκασμό, απειλή ή αιφνιδιασμό”, χωρίς να γίνεται σαφής αναφορά στη συναίνεση.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.