«Eίμαι ευλογημένος με πολύ ωραίες συνεργασίες που μέσα είχαν πολύτιμες στιγμές» – Galaksias Portal News
Σπυριδωνία Κρανιώτη
Ο Ρωμανός Μαρούδης μετά την επιτυχημένη πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με τον «Μίλτο» της Ξένιας Καλογεροπούλου παρουσιάζει τη δεύτερη σκηνοθεσία του, η οποία επίσης φαίνεται να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και να τον καθιστά έναν επιτυχημένο δημιουργό στον καλλιτεχνικό χώρο.
Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης συστήνει στο ελληνικό κοινό τον σημαντικό Αμερικανό συγγραφέα και σεναριογράφο, Ντάγκλας Κάρτερ Μπιν, επιλέγοντας να ανεβάσει στη σκηνή του Altera Pars το υποψήφιο για Tony, «The Little Dog Laughed», με τον ελληνικό τίτλο «Κρυφτό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
O Ρωμανός Μαρούδης μίλησε στη Ζούγκλα για την ενδιαφέρουσα παράστασή του «Κρυφτό» και αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή.
«Μέχρι τώρα μπορώ να πω ότι είμαι ευλογημένος με πολύ ωραίες συνεργασίες που μέσα είχαν πολύτιμες στιγμές» αναφέρει ο Ρωμανός Μαρούδης και προσθέτει: «Ψάχνω να δω τι θα υπάρξει μετά αλλά ακόμα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο η σκέψη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως θα ήθελα να βρω έναν τρόπο να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε όσοι ήμασταν στο “Κρυφτό”».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Κρυφτό»
Το θέμα στο δικό μας «Κρυφτό» είναι ότι ενώ κανείς δεν τα «φυλάει», παρ’ όλα αυτά όλοι κρύβονται. Από τους γύρω τους, την κοινωνία, τον εαυτό τους, τις πραγματικές τους επιθυμίες. Και δεν υπάρχει και κανείς να φωνάξει «φτου ξελευθερία». Το «Κρυφτό» μας αναρωτιέται ποια είναι η σχέση ευτυχίας και επιτυχίας, τι προτίθεται κανείς να θυσιάσει για να πετύχει ένα από τα δύο αλλά και πως επικοινωνούμε με τους γύρω μας όταν ακόμα δεν είμαστε σε μια σχετικά καλή επικοινωνία με τον εαυτό μας και τα θέλω μας.
Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο του Ντάγκλας Κάρτερ Μπιν και γενικότερα με ποια κριτήρια επιλέγετε κάθε φορά τα έργα που σκηνοθετείτε;
Είναι ένα έργο του 21ου αιώνα, με σύγχρονη και πολύ ενδιαφέρουσα δομή, καθώς και πολύ όμορφα σχεδιασμένους χαρακτήρες. Έχοντας ως θέμα το δίπολο ευτυχία-επιτυχία και ως ιστορία τον έρωτα δύο ανδρών, πιστεύω πως μας αφορά όλους ξεκάθαρα και βαθιά. Αγάπησα το ότι οι ήρωές του ψάχνουν να καλύψουν ένα μεγάλο κενό και θέλουν να το κάνουν τώρα. Ενώ είναι σαφές, και οριακά αυτονόητο, πως ό,τι τους απασχολεί πηγάζει από το προβληματικό παρελθόν ή από την ανησυχία για το μέλλον, οι ήρωες αυτού του έργου δημιουργούν την αίσθηση πως δεν ζούσαν πριν και δεν θα ζήσουν μετά. Η κάθε στιγμή είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη. Και ενώ πραγματεύεται θέματα σημαντικά και «βαριά» το κάνει με έναν ανάλαφρο σχεδόν χιουμοριστικό τρόπο. Ο τρόπος που επιλέγω ένα έργο κάθε φορά είναι ταυτόχρονα πολύ συγκεκριμένος και πολύ ενστικτώδης. Με ενδιαφέρει σίγουρα να μπορεί να μιλήσει στον καθένα από εμάς σε συναισθηματικό, προσωπικό, σχεδόν πυρηνικό επίπεδο.
Ποια η εμπειρία σας από την περίοδο των προβών;
Ήταν μία πανέμορφη περίοδος. Πολύ δημιουργική, με ωραία συνεργασία με όλους τους συντελεστές. Έχω μία αίσθηση πως όλοι λίγο μετακινηθήκαμε από τη θέση και την «ασφάλεια» με τις οποίες ξεκινήσαμε τις πρόβες και συναντηθήκαμε στη μέση, πορευτήκαμε μαζί και συμβάλλαμε όλοι το ίδιο στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι μία συνεργασία οδηγός για έμενα, για το πως πρέπει να γίνονται οι πρόβες.
Τι θα αποκομίσει κάποιος από την παράσταση;
Πιστεύω πως θα δουν μία ωραία ιστορία που μας αφορά, με γεμάτες εικόνες και όμορφο και ουσιαστικό τρόπο δοσμένη. Τι θα αποκομίσουν είναι τόσο προσωπικό και έχει να κάνει με τις προσλαμβάνουσες του καθενός, τη διάθεση που θα έρθει στο θέατρο… Ίσως θα πρέπει να ρωτάμε τους θεατές μετά.
Μιλήστε μας για σας. Πώς ασχοληθήκατε με την υποκριτική και τη σκηνοθεσία;
Είμαι άνθρωπος που μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι έξω και με ανθρώπους γύρω μου. Αυτή η ανάγκη για συνύπαρξη και επικοινωνία είναι μάλλον ένας από τους λόγους που με έκαναν να ασχοληθώ με το θέατρο. Θέλω με κάθε τι που ασχολούμαι να κάνω και ένα βήμα μπροστά. Ως άνθρωπος, ως τεχνίτης, ως συνεργάτης. Ασχολούμαι με το θέατρο από το 2010 ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη και τα τελευταία δύο χρόνια ως σκηνοθέτης. Προηγούμενη σκηνοθετική δουλειά μου, και πρώτη, ήταν η παιδική παράσταση «Ο Μίλτος» της Ξένιας Καλογεροπούλου στο θέατρο Πόρτα.
Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;
Να κάνω κι άλλες πολλές ωραίες συνεργασίες, να δημιουργούμε όμορφες, ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές παραστάσεις, να μπορώ, από όλες τις απόψεις, να το κάνω αυτό για πάντα.
Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι νέοι καλλιτέχνες που αγαπούν το θέατρο και ιδανικά θέλουν να βιοποριστούν μέσα από αυτό;
Ότι δεν μπορούν να βιοποριστούν αποκλειστικά από αυτό. Ότι δεν αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες αλλά ως χομπίστες. Και ότι δεν λαμβάνουν τα εφόδια που πρέπει για να βγουν όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι.
Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας εκτός σκηνής σε κάποιον που θα ενδιαφερόταν να σας γνωρίσει; Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν εργάζεστε;
Εξωστρεφής και κοινωνικός, σε πρώτη ανάγνωση. Έντονος. Συναισθηματικός, πολυλογάς, δοτικός, ευερέθιστος. Όταν δεν εργάζομαι κατά κύριο λόγο έχω πρόβλημα. Όταν το παλεύω, μου αρέσει να είμαι με κόσμο, έξω. Μου αρέσει η ένταση, ο χορός, ο θόρυβος. Ταυτόχρονα όμως θα απολαύσω και την ησυχία του σπιτιού, λίγο διάβασμα. Γενικά είμαι άνθρωπος της παρέας.
Ποιες στιγμές και συνεργασίες σας ξεχωρίζετε;
Δεν νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Μέχρι τώρα μπορώ να πω ότι είμαι ευλογημένος με πολύ ωραίες συνεργασίες που μέσα είχαν πολύτιμες στιγμές.
Από πού αντλείτε για να είστε καλά στην καθημερινότητά σας;
Από τη δουλειά μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα, τα δύο σκυλιά μου και από ένα ωραίο ποτό με φίλους.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Προς το παρόν με απασχολεί μόνο το «Κρυφτό» μας και ο θίασός μας. Ψάχνω να δω τι θα υπάρξει μετά αλλά ακόμα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο η σκέψη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως θα ήθελα να βρω έναν τρόπο να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε όσοι ήμασταν στο «Κρυφτό».
Παίζουν: Ευαγγελία Βουκάντση, Πάνος Κούλης, Δήμητρα Μπαντή, Δημήτρης Τσιγκριμάνης
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Διάρκεια: 95 λεπτά
Θέατρο Altera Pars: Μεγάλου Αλεξάνδρου 123
Τιμές εισιτηρίων: 15 (γενική είσοδος), 12 (ανέργων, άνω των 65 και ΑΜΕΑ)
Προσφορά: Όλες τις Τρίτες του Φεβρουαρίου 1 συν 1 εισιτήριο δώρο!
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ