Οικονομία

Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ – Πώς θα γίνει, μέχρι τέλος Οκτωβρίου η ολοκλήρωσή της – Galaksias Portal News

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 735 εκατ. ευρώ και διαδικαστικά θέματα που οδηγούν σε αυτήν, ενέκριναν οι μέτοχοι της Attica Bank και της πρώην Παγκρήτιας Τράπεζας.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι πλέον μπορούν να προσδοκούν αποδόσεις, αλλά και μέρισμα, το 2027 όπως εκτίμησε, καθώς η νέα τράπεζας θα είναι υγιής, πλήρως κεφαλαιοποιημένη και κερδοφόρα.

Στόχος, όπως είπε η κα Βρεττού, είναι η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και μέσα στον Νοέμβριο να γίνει η διαπραγμάτευση των warrants. Μέχρι τα τέλη του έτους, αναμένεται να γίνει και η αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων από τον ισολογισμό της ενιαίας Τράπεζας, συνεπεία της μεταβίβασής τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», έτσι ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να υποχωρήσει κάτω του 3% από μέσο όρο αγοράς στο 4%.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, θα γίνει με καταβολή μετρητών κατά 672,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με έκδοση δικαιωμάτων κτήσης (warrants) κατά 62,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα γίνει reverse split (100 μετοχές θα συγχωνευθούν σε 1) ώστε ο αριθμός των μετοχών της Τράπεζας να μειωθεί από περίπου 53 εκατομμύρια σε 530.000. Κάθε νέα μετοχή μετά τη συνένωση θα δίνει το δικαίωμα για 677 νέες μετοχές στο 1,87 ευρώ/μετοχή. Μία νέα μετοχή δίνει ένα τίτλο κτήσης. Ένας τίτλος κτήσης δίνει το δικαίωμα για 3,5 νέες μετοχές στο 0,05 ευρώ/μετοχή.

Όπως είπε η κα Βρεττού, οι στόχοι της ΑΜΚ της Attica Bank είναι:

  1. Κάλυψη ζημιών με δείκτη NPE κάτω του 3% που συνιστά ουσιαστική εξυγίανση
  2. Κάλυψη δαπανών αναδιάρθρωσης για εξορθολογισμό της νέας Τράπεζας μετά τη συγχώνευση
  3. Ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια με δείκτη CET1 άνω του 15% με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των μικρομεσαίων, αλλά με κριτήρια που να τηρούν τα εχέγγυα χρηματοδότησης
  4. Νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές για την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται η σημασία της ανθρώπινης επαφής.

Στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης, 100 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) λήξης 2028 που είχε εκδώσει η Attica Bank.

To άρθρο Attica Bank: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ – Πώς θα γίνει, μέχρι τέλος Οκτωβρίου η ολοκλήρωσή της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button