Πολιτισμός

«Εμμανουέλα»: Το πιο ερωτικό φιλμ κλείνει μισό αιώνα και έγινε remake

Η γαλλική ερωτική ταινία «Εμμανουέλλα», η οποία έκανε το softcore πορνό ευρέως αποδεκτό στον κινηματογράφο, γιορτάζει τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία της.

Αν οι σεξουαλικές περιπέτειες της Emmanuelle φαίνονται ξεχασμένες, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το πρωτότυπο του 1974 δείχνει πια αρκετά παλιό.

Υπό τη σκηνοθεσία του Γάλλου Just Jaeckin και με πρωταγωνίστρια την Ολλανδή ηθοποιό Sylvia Kristel στον ομώνυμο ρόλο, η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1967, παρακολουθεί τη ζωή μιας 19χρονης συζύγου Γάλλου διπλωμάτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ταϊλάνδη.

Στο σενάριο, όλοι – ντόπιοι ή ξένοι – μοιάζουν να είναι συνεχώς έτοιμοι για σεξ. Με σκηνές γυρισμένες σε απαλή, ονειρική εστίαση, η Emmanuelle εμπλέκεται σε ερωτικές περιπέτειες με άνδρες και γυναίκες, σε διάφορα σημεία, όπως ένα ιδιωτικό κλαμπ, αν και όχι όλες οι σκηνές είναι συναινετικές. Η πρωταγωνίστρια βιάζεται σε ένα κρησφύγετο όπου, όμως αμέσως μετά κάνει σεξ με έναν άνδρα που την κέρδισε σε έναν καβγά. «Δεν μπορώ να πω ότι είναι μια λαμπρή ταινία», παραδέχτηκε η Sylvia Kristel σε συνέντευξή της στην Telegraph το 2007.

Πολλοί κριτικοί της εποχής συμφώνησαν μαζί της, όμως η ταινία έκανε αίσθηση στα ταμεία, πουλώντας σχεδόν εννέα εκατομμύρια εισιτήρια μόνο στη Γαλλία, αν και στην αρχή είχε απαγορευτεί μέχρι την αλλαγή κυβέρνησης το 1974.

Η επιτυχία της ταινίας επεκτάθηκε και στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Κατά τη δεκαετία του 1970, δημιουργήθηκαν πολλές συνέχειες και spin-offs, με την Kristel να πρωταγωνιστεί σε αρκετά από αυτά.

Η ίδια δήλωσε κάποτε: «Η ταινία έχει γίνει σύμβολο στο Παρίσι. Οι Ιάπωνες τουρίστες έπαιρναν το λεωφορείο και τους πήγαιναν στον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου και στο σινεμά όπου παιζόταν το *Emmanuelle*».

Μάλιστα, ο κινηματογράφος Θρίαμβος στα Ηλύσια Πεδία πρόβαλλε την ταινία συνεχώς μέχρι το 1986.

Στα 50α της γενέθλια, η ταινία έγινε και remake, με σκηνοθέτη την Audrey Diwan και πρωταγωνίστρια τη Γαλλίδα ηθοποιό Noemie Merlant.

Στο φιλμ παρουσιάζεται μια αναθεωρημένη ιστορία της Εμμανουέλας ενώ δεν περιλαμβάνονται σεξουαλικές σκηνές.

Η σκηνοθέτης φαίνεται ότι προσπάθησε να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό, χωρίς ωστόσο να βρει απήχηση στους κριτικούς.

«Η ταινία είναι για το πώς αντιμετωπίζουμε την ευχαρίστηση στην κοινωνία μας. Όχι μόνο τη σεξουαλική απόλαυση. Αν οι άνθρωποι θέλουν να δουν σκηνές σεξ, έχουν στο διαδίκτυο» είπε χαρακτηριστικά η ίδια μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Times.

Με πληροφορίες από: ‘Extremely problematic’: How cult ‘art house erotica’ film Emmanuelle became a global hit – and dated badly

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button