Πολιτισμός

Ένα φαινόμενο La Niña είναι πιθανό να έρθει στην Ευρώπη: Τι σημαίνει αυτό για τον χειμώνα;

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Αν η La Niña έρθει, θα ακολουθήσει ένα ασταθές καλοκαίρι που προκλήθηκε από τις επιδράσεις του El Niño.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μετά από αυξανόμενες εικασίες ότι ένα φαινόμενο La Niña θα μπορούσε να εμφανιστεί αυτό το φθινόπωρο, το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει 60% πιθανότητα να αναπτυχθεί – και να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο.

Η Λα Νίνια αποτελεί μέρος ενός φυσικού κλιματικού κύκλου, αλλά όπως και το Ελ Νίνιο, μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό πέφτουν κάτω από το μέσο όρο. Ουσιαστικά, είναι το ακριβώς αντίθετο της θερμής φάσης El Niño.

Τόσο η Λα Νίνια όσο και το Ελ Νίνιο μπορούν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στα παγκόσμια καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρώπη, αν και μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό όσο πιο μακριά από τον Ειρηνικό βρίσκεται ένας τόπος.

Η απόσταση σημαίνει ότι οι επιπτώσεις των φάσεων μπορούν εύκολα να διαταραχθούν από τα τοπικά καιρικά φαινόμενα και αυτό καθιστά δύσκολο να προβλεφθούν οι ακριβείς επιπτώσεις τους στην Ευρώπη. Κανένα γεγονός δεν είναι ποτέ εντελώς ίδιο.

Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η La Niña στον φετινό χειμώνα της Ευρώπης;

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προέβλεψαν μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης συνθηκών La Niña μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτόν τον χειμώνα θα δούμε πιθανότατα ένα φαινόμενο ασθενούς έως μέτριας ισχύος, με το φαινόμενο να εξασθενεί ενδεχομένως στις αρχές του 2025.

Σε γενικές γραμμές, η La Niña φέρνει ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν στην ήπειρο καθώς οδεύουμε προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Τείνει επίσης να φέρνει υγρότερες και ψυχρότερες συνθήκες στις Άλπεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερες και εντονότερες χιονοπτώσεις. Με την έλλειψη χιονιού σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα να αναγκάζει σε κλείσιμο, η La Niña θα μπορούσε να είναι ένα ευπρόσδεκτο γεγονός για κάποιους.

Αλλού στην Ευρώπη, συνήθως υπάρχει λιγότερο χιόνι και οι βορειοδυτικές και νοτιοανατολικές χώρες τείνουν να είναι ξηρότερες από το συνηθισμένο, ενώ οι νοτιοδυτικές χώρες θα δουν πιθανώς περισσότερες βροχές.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, τμήματα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης επλήγησαν από την ουρά αρκετών καταιγίδων που έρχονταν από τον Ατλαντικό.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι οι πιο ψυχρές περιοχές από τον Οκτώβριο, με τις θερμοκρασίες να είναι πιθανότατα χαμηλότερες αυτόν τον χειμώνα από ό,τι πέρυσι.

Ωστόσο, ορισμένοι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι, λόγω του φαινομένου La Niña, μπορεί να εξακολουθούν να είναι συνολικά θερμότερες από τους μακροχρόνιους μέσους όρους.

Τι είναι η La Niña και πόσο συχνή είναι;

Η Λα Νίνια, η ψυχρή φάση της Νότιας Ταλάντωσης Ελ Νίνιο, παρατηρεί αλλαγές στις θερμοκρασίες των ανέμων και των ωκεανών στον Ειρηνικό και βλέπει τους εμπορικούς ανέμους να εντείνονται και το ψυχρό νερό από τα βάθη του ωκεανού να ανεβαίνει προς τα πάνω.

Το αποτέλεσμα είναι ψυχρότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες των ωκεανών στον ανατολικό Ειρηνικό, οι οποίες επηρεάζουν τη θέση του ρεύματος πίδακα, μιας λεπτής ζώνης ταχέως κινούμενου αέρα που ρέει από τα δυτικά προς τα ανατολικά γύρω από τον πλανήτη, και το ωθούν προς τα βόρεια.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Αυτό το ρεύμα πίδακα στη συνέχεια βρίσκεται πάνω από τον ωκεανό και μπορεί να χρησιμοποιήσει την υγρασία του για να ενισχύσει τις βροχοπτώσεις, καθώς και να επηρεάσει την πορεία που ακολουθούν οι καταιγίδες.

Από το 2020 έως το 2023, η γη βίωσε το λεγόμενο “τριπλό φαινόμενο” La Niña, το πρώτο από το 1973 έως το 1976.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, λένε ότι αυτό δεν είναι εντελώς περίεργο, δεδομένου ότι οι La Niñas τείνουν να διαρκούν περισσότερο και να είναι πιο επαναλαμβανόμενες από τα γεγονότα El Niño.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της Λα Νίνια, του Ελ Νίνιο και της κλιματικής αλλαγής;

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των La Niña και El Nino δεν είναι απολύτως σαφής, είναι βέβαιο ότι εντείνει τις ακραίες καιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια, οι βροχοπτώσεις έχουν γίνει πιο ευμετάβλητες – αποκλίνουν από τους ιστορικούς μέσους όρους και τα αναμενόμενα πρότυπα.

Η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλείται από την αμείωτη καύση ορυκτών καυσίμων έχει επίσης αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Ο επιστήμονας του κλίματος Paul Roundy υποστηρίζει ότι τα υπολογιστικά μοντέλα δυσκολεύονται να διαφοροποιήσουν τη φυσιολογική διακύμανση των φάσεων El Niño και La Niña από τη θερμαντική επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα.

“Δεν θα συμπέρανα από αυτό ότι η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί στην πραγματικότητα περισσότερη εμφάνιση Ελ Νίνιο”, δήλωσε ο Roundy στο πρακτορείο ειδήσεων AP, “Απλώς η ίδια η φύση έχει τόσο έντονες διακυμάνσεις από μόνη της. Έτσι, μπορεί να έχουμε πολλαπλά γεγονότα La Niña και ίσως σε 40 ή 50 χρόνια να βλέπουμε το αντίθετο”.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button