Εργασία

Επιθεώρηση Εργασίας: Ενας στους πέντε παίρνει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό και χωρίς τριετίες

Υψηλή παραβατικότητα σε ποσοστό 22% όσον αφορά την τήρηση του κατώτατου μισθού και την πληρωμή των τριετιών εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας σε ελέγχους που διενέργησε μέσω της «Εργάνη» στις καταβλητέες αποδοχές ενός δείγματος 8.518 εργαζομένων από 1.170 επιχειρήσεις.

Αξιοποιώντας στοιχεία αμοιβών μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι από τις 1.170 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και τους 8.518 εργαζόμενους,  286 επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν τις νομοθετημένες αποδοχές σε 1.949 εργαζόμενους που απασχολούνταν σε αυτές, αλλά αντίθετα οι αμοιβές τους ήταν κάτω από τον κατώτατο μισθό και χωρίς τις προσαυξήσεις προϋπηρεσίας (τριετίες).

Στην πράξη το 22% των εργαζομένων από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις βρέθηκαν να παίρνουν μικρότερους μισθούς από αυτούς που δικαιούνται με βάση το νόμο.

Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας επήλθε συμμόρφωση και οι αμοιβές αποκαταστάθηκαν, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 49.200 ευρώ.

Το ποσοστό της παραβατικότητας ως προς την πληρωμή του κατώτατου μισθού και των τριετιών είναι υψηλό και αποκαλύπτει ότι σε  ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς οι διατάξεις για τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες δεν εφαρμόζονται, παρά μόνον όταν γίνει ο έλεγχος και πέσουν πρόστιμα.

Η άμυνα των εργαζομένων σε περιπτώσεις που δεν παίρνουν ούτε «τα νόμιμα» είναι να το αναφέρουν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 830 ευρώ από 1/4/2024, και για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ανέρχεται στα 37,07 ευρώ. Επί των νόμιμων αυτών ελάχιστων αμοιβών προστίθενται από 1/1/2024 οι προσαυξήσεις από την προϋπηρεσία που είχαν οι εργαζόμενοι ως το 2012.Για κάθε τριετία προϋπηρεσίας που συμπληρώνεται από 1/1/2024 και μετά  οι υπάλληλοι έχουν προσαύξηση 10% και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας η προσαύξηση ανέρχεται σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Η υποαμειβόμενη εργασία, μαζί με την αδήλωτη εργασία, αποτελούν τις δυο πιο σημαντικές παραβάσεις της αγοράς εργασίας οι οποίες εντοπίζονται σε πολλούς κλάδους  παρά τα τεχνολογικά μέσα ελέγχου που εφαρμόζονται για τον περιορισμό τους (ψηφιακή κάρτα, ανάρτηση συμβάσεων στην Εργάνη) Η Δεν είναι τυχαίο ότι ένα στα τρία πρόστιμα που επέβαλαν οι επιθεωρητές εργασίας τον Αύγουστο του 2024 αλλά και σε επίπεδο οκταμήνου ήταν για αδήλωτη εργασία. Τον Αύγουστο σε σύνολο προστίμων 3,2 εκατ. ευρώ το 1 εκατ. ήταν για αδήλωτη απασχόληση και στο οκτάμηνο, του 2024, σε σύνολο προστίμων 30,6 εκατ. ευρώ τα 9,5 εκατ. για αδήλωτη εργασία.

Υψηλά είναι και τα πρόστιμα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία δεν εφαρμόζεται ή καταστρατηγείται από ένα τμήμα των επιχειρήσεων. Στο οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2024 εντοπίστηκαν 1.342 παραβάσεις για πλημμελή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και επιβλήθηκαν πρόστιμα 3,5 εκατ. ευρώ.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button