Κόσμος

Επιβεβαιώνει το θάνατο στελέχους της η Χεζμπολάχ – Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο

Το στέλεχος της λιβανέζικης οργάνωσης είναι ο «διοικητής του δικτύου πυραύλων και ρουκετών Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι» και σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων την Τρίτη (24/9).

Στο μεταξύ «τουλάχιστον δύο» διοικητές των μονάδων που συντόνιζε ο Ιμπραήμ Κουμπάισι σκοτώθηκαν στο πλήγμα αυτό, ο απολογισμός του οποίου, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, ήταν τουλάχιστον έξι νεκροί και 15 τραυματίες.

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης (25/9) η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε αποθήκη στην περιοχή Σααντίγιατ περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Οι καταιγιστικοί, πολύνεκροι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών διώχνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου, που φεύγουν από τον νότο προς κάθε κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ απάντησε με «περίπου 300 ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ, «τραυματίζοντας έξι πολίτες και στρατιώτες, στην πλειονότητά τους ελαφρά».

Ανέλαβε την ευθύνη, όμως μόνο για 18 επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων της εκτόξευσης 90 ρουκετών εναντίον του αρχηγείου της διοίκησης βορρά του ισραηλινού στρατού, κοντά στη Σαφέντ, καθώς και της εξαπόλυσης drones μιας κατεύθυνσης εναντίον ναυτικής βάσης στη νότια Χάιφα, το μεγάλο λιμάνι του βόρειου Ισραήλ.

Ούτε βήμα πίσω ο Νετανιάχου

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι με τη Χεζμπολά», διαβεβαίωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Το Ισραήλ δεν έχει «καμιά επιθυμία» να προχωρήσει σε εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου, θα προτιμούσε διπλωματική λύση για να τερματιστεί η σύγκρουσή του με τη Χεζμπολά, πλειοδότησε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντάνι Ντάνον, θυμίζοντας πως σκοπός των επιχειρήσεων είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ που έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας των πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών που οδεύουν να κλείσουν χρόνο.

Ο Λίβανος «στο χείλος της αβύσσου» – Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Για την γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή συγκλήθηκε εκτάκτως να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα Τετάρτη στις 18:00, για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε για ακόμη μια φορά από το βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button