Έρευνα DNA απέδειξε ότι θύματα της Πομπηίας είχαν ταυτοποιηθεί τόσα χρόνια λανθασμένα
Ορισμένα από τα θύματα που θάφτηκαν στην Πομπηία μετά την έκρηξη του Βεζούβιου έχουν ταυτοποιηθεί λανθασμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας που έβαλε στο μικροσκόπιο το DNA τους.
Συγκεκριμένα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έρευνες DNA σε 14 εκμαγεία θυμάτων που βρέθηκαν στα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης που καταστράφηκε το 79 μ.Χ.
Χρησιμοποιώντας DNA που λήφθηκε από κατακερματισμένα σκελετικά υπολείμματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας ενήλικας που κρατούσε ένα παιδί και φορούσε ένα χρυσό βραχιόλι, που από καιρό πιστεύονταν ότι ήταν μητέρα, ήταν στην πραγματικότητα ένας άντρας που δεν είχε σχέση με το παιδί.
Ήταν μια από τις πολλές εκπλήξεις σε αυτό που είχε γίνει γνωστό ως «το σπίτι του χρυσού βραχιολιού».
Κοντά ήταν τα πτώματα ενός άλλου ενήλικα και ενός παιδιού που πιστεύεται ότι ήταν η υπόλοιπη πυρηνική οικογένειά τους.
Αλλά τα στοιχεία DNA έδειξαν ότι και οι τέσσερις ήταν άνδρες και δεν είχαν σχέση μεταξύ τους.
Η Αλίσα Μίτνικ του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Γερμανία είπε ότι δείχνει ότι «η ιστορία που περιστρέφεται εδώ και καιρό γύρω από αυτά τα άτομα» ήταν λάθος.
«Καταφέραμε να διαψεύσουμε ή να αμφισβητήσουμε ορισμένες από τις προηγούμενες αφηγήσεις που βασίστηκαν στο πώς αυτά τα άτομα βρέθηκαν σε σχέση μεταξύ τους. Ανοίγει διαφορετικές ερμηνείες για το ποιοι μπορεί να ήταν αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε.
Μια άλλη ανακάλυψη ήταν ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο ανθρώπους που ήταν κλεισμένοι σε μια αγκαλιά, που από καιρό υποτίθεται ότι ήταν αδερφές ή μητέρα και κόρη, ήταν άντρας.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ