Ελλάδα

«Φύγετε, σε λίγο θα είναι αργά» – Galaksias.com

Έχουν εκκενωθεί 15 κομητείες της Φλόριντα – Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν τους κατοίκους να μην βασίζονται στην εξασθένηση της καταιγίδας

Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει τη δυτική ακτή της Φλόριντα και απειλεί την  περιοχή του κόλπου της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Ήδη έχουν αρχίσει να πνέουν σφοδροί άνεμοι στη δυτική ακτή ενώ καταιγίδες πλησιάζουν τη στεριά.

Στις 10:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας- 3 μ.μ. τοπική ώρα)  αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το κέντρο της καταιγίδας ήταν 193 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τάμπα και 177 χιλιόμετρα δυτικά του Φορτ Μάγερς. Ήταν κατηγορίας 4 μεανέμους που έφταναν τα 209 χιλιόμετρα την ώρα.

Η περιοχή που βρίσκεται στο πέρασμα του Τυφώνα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εκτεταμένης καταστροφής, που  αποφεύχθηκε εδώ και ένα αιώνα αφού δεν είχε δεχθεί  χτυπήματα από μεγάλους τυφώνες.

Φωτογραφία ΑΡ

Οι άνεμοι με τροπικές καταιγίδες έχουν αρχίσει να πλήττουν τη δυτική ακτή της Φλόριντα καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Μίλτον, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων σε συμβουλευτική ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάρτης.

Η καταιγίδα αναμένεται να φτάσει στη στεριά το βράδυ της Τετάρτης.

Τι έχει συμβεί στην Φλόριντα;

Εκκενώσεις: 15 κομητείες της Φλόριντα, όπου ζουν περισσότεροι από 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης από το πρωί της Τετάρτης. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν τους κατοίκους να μην βασίζονται στην εξασθένηση της καταιγίδας.

Οι περιοχές που θα πληγούν: Ο Μίλτον αναμένεται να φτάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα αργά την Τετάρτη (τοπική ώρα, ξημερώματα ώρα Ελλάδας) ως καταιγίδα κατηγορίας 3, με ανέμους ταχύτητας 180-210 χιλιόμετρα ανά ώρα .

H πορεία του «Μίλτον»:  Η καταιγίδα προβλέπεται να διασχίσει την κεντρική Φλόριντα και να ρίξει έως και  46 εκατοστά βροχής ενώ κατευθύνεται προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτή η πίστα θα γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό άλλες πολιτείες που καταστράφηκαν από την Ελέν, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 230 ανθρώπους στο δρόμο της από τη Φλόριντα προς τη Νότια Καρολίνα.

Δραματικές εκκλήσεις των αξιωματούχων

Λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης, αξιωματούχοι στην κομητεία Πάσκο, όπου ζουν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να πάρουν τα λεωφορεία από τους δρόμους.

Δραματικές εκκλήσεις  «Αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία αν χρειαστεί να πάτε σε ένα καταφύγιο», ανέφερε σε γραπτή δήλωση το Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών της Κομητείας Πάσκο. «Μετά από αυτό, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για το καταφύγιο ή να είστε έτοιμοι να ξεφύγετε από την καταιγίδα».

Η κομητεία έχει έξι καταφύγια ανοιχτά για όσους βρίσκονται σε ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης.

Με τις αρχές να αναμένουν ανεμοστρόβιλους ακραία ύψη βροχής έως και 46 εκατοστά – μαζί με πιθανό άνεμο με δύναμη τυφώνα 12 Μποφόρ – ωθούν τους αξιωματούχους να παροτρύνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πορεία  της καταιγίδας στην κεντρική Φλόριντα να φτάσουν αμέσως στα ασφαλή μέρη.

«Πηγαίνετε τώρα σε ασφαλή σημεία. Μην περιμένετε. Ο χρόνος για να μπορέσετε να μετακινηθείτε με ασφάλεια και να κάνετε αυτές τις προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής κλείνει γρήγορα», προέτρεψε τους κατοίκους σε δημόσια ενημέρωση την Τετάρτη το πρωί, ο διευθυντής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της κομητείας Πολκ, Πολ Γουόμπλ.

Στην ενδοχώρα της Τάμπα και νότια του Ορλάντο, η κομητεία Πολκ φιλοξενεί το θεματικό πάρκο Legoland Florida Resort, το οποίο έκλεισε πριν από την καταιγίδα.

Φωτογραφία ΑΡ

Ο καιρός θα χειροτερέψει τη νύχτα και οι πλημμύρες μπορεί ακόμη και να επιδεινωθούν τις επόμενες δύο ημέρες καθώς το νερό της βροχής θα ρέει προς τον ωκεανό, προειδοποίησε ο Γουόμπλ.

«Αν εγκλωβιστείτε, μείνετε στη θέση σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος σε εκείνο το σημείο να βγείτε  έξω. Θα υπάρχουν δέντρα κάτω, θα υπάρξουν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, θα είναι επικίνδυνο να κυκλοφορεί κάποιος», είπε ο Γουόμπλ.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι βρίσκονταν ήδη στα 19 καταφύγια της κομητείας και υπήρχε ακόμη πολύς χώρος για περισσότερους, είπε.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις προειδοποιεί να μην εμφανιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στις περιοχές  που αντιμετωπίζουν αλλεπάλληλους τυφώνες.

«Όσοι εκκενώνονται πριν από τον τυφώνα Μίλτον ή αναρρώνουν από τον τυφώνα Ελέν δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε παράνομες αυξήσεις τιμών ή άλλη αισχροκέρδεια που αφορά τα καύσιμα της μεταφορές ή τη διαμονή στα ξενοδοχεία»   ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη.

Ο Χάρις είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις καταγγελίες και «θα λογοδοτήσουν αυτοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε παρόμοιο αίτημα την Τρίτη.

«Καλώ τις αεροπορικές εταιρείες και άλλες εταιρείες να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες για να διευκολυνθούν οι εκκενώσεις και να μην εμπλακούν σε αυξήσεις τιμών», είπε στον Λευκό Οίκο.

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button