Πολιτισμός

Γερμανία: Μαέστρος… ρομπότ στην Συμφωνική της Δρέσδης

Η εμβληματική ορχήστρα έκανε μια παγκοσμίως πρωτοφανή πρεμιέρα το Σάββατο, παραχωρώντας το βάθρο του διευθυντή ορχήστρας σε τρεις ρομποτικούς βραχίονες.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μια άνευ προηγουμένου πρεμιέρα που έμοιαζε βγαλμένη από τα έργα του Ισαάκ Ασίμωφ είχε το Σάββατο η Συμφωνική της Δρέσδης.

Τρεις ρομποτικοί βραχίονες ανέλαβαν τη θέση του μαέστρου, διευθύνοντας τους μουσικούς, ενώ εκείνοι συμμετείχαν σε ένα εγχείρημα που λεγόταν – πώς αλλιώς; – «Ρομποτική Συμφωνία».

Το πρότζεκτ πυροδοτεί εύλογες ανησυχίες για την αξιοποίηση της «άψυχης» τεχνολογίας στην καλλιτεχνική δραστηριότητα, όμως ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής της Δρέσδης Μάρκους Ριντ εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον διευθυντή ορχήστρας. Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος πάντα μπορεί να το κάνει καλύτερα με τις πρόβες ή τις εκφράσεις του προσώπου του. Αν, για παράδειγμα, επρόκειτο να παίξεις Μπετόβεν, δεν θα χρειαζόσουν ένα τέτοιο ρομπότ, δεν έχει νόημα», ξεκαθαρίζει ο Ριντ, διευκρινίζοντας όμως ότι «με ένα κομμάτι που πατάει στο ότι η ορχήστρα παίζει με διαφορετικούς ρυθμούς, τότε έχει μια λογική. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο».

H Συμφωνική της Δρέσδης γιόρτασε 25 χρόνια από την ίδρυσή της με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ούτως ή άλλως είναι γνωστή για το ότι πιέζει τα όριά της κι αυτή τη φορά θέτει μια πρόκληση στους μουσικούς της.

Μία εξ αυτών σχολίασε ότι «είναι κάτι εντελώς διαφορετκό. Επίσης δεν έχει έλεος, δεν κάνει υπομονή για κανέναν. Προχωρά μπροστά σαν μια μηχανή».

Το εγχείρημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, με το ερώτημα αν η συνεργασία ανθρώπου και μηχανής προλειαίνει το έδαφος για μια νέα και εντελώς μοναδική μορφή στη μουσική έκφραση.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button