Πολιτισμός

Γιατί οι περιβαλλοντολόγοι εναντιώνονται στο Guggenheim;

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Τα σχέδια του μουσείου για δύο νέες τοποθεσίες – μία στη Γκερνίκα και μία άλλη στο καταφύγιο Urdaibai – έχουν προκαλέσει την οργή ακτιβιστών που προειδοποιούν για περιβαλλοντική υποβάθμιση.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου πραρτήματος του Μουσείου Γκουγκενχάιμ στη Γκερνίκα και στο καταφύγιο βιόσφαιρας Urdaibai στην Ισπανία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Ενώ οι υποστηρικτές λένε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να αναζωογονήσει οικονομικά και πολιτιστικά τη βόρεια βασκική περιοχή της Ισπανίας, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η ναυαρχίδα του Guggenheim στο Μπιλμπάο έχει επαινεθεί ως βασικός παράγοντας για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της πόλης, οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανή βλάβη στην προστατευόμενη φυσική περιοχή.

Το προτεινόμενο μουσείο θα εγκατασταθεί σε δύο περιοχές: μία στην πόλη Γκερνίκα (διάσημη όχι μόνο για τον ομώνυμο πίνακα του Πικάσο) και μία άλλη εντός του καταφυγίου Urdaibai.

Οι αντίπαλοι, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και οι Οικολόγοι σε Δράση, υποστηρίζουν ότι το έργο δρομολογήθηκε χωρίς επαρκή δημόσια διαβούλευση και προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να μετατρέψει την περιοχή σε τουριστικό hotspot, με αποτέλεσμα μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές ζημιές.

Φοβούνται ότι η εισροή τουριστών θα απαιτήσει νέες υποδομές, όπως δρόμους και ξενοδοχεία, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το προστατευόμενο καθεστώς του καταφυγίου της βιόσφαιρας.

Αν και οι υποστηρικτές του έργου, μεταξύ των οποίων (όπως είναι αναμενόμενο) το Ίδρυμα Guggenheim και η βασκική κυβέρνηση, θεωρούν το μουσείο ως έναν τρόπο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση βασικών υπηρεσιών όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη, δεν έχουν πειστεί όλοι.

Οι σκεπτικιστές αμφισβητούν κατά πόσον ο τουρισμός είναι η σωστή προσέγγιση για την περιοχή, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για τις ευρύτερες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το νέο μουσείο προβλέπεται να προσελκύει τουλάχιστον 140.000 επισκέπτες ετησίως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η εισροή θα μπορούσε να διαταράξει το τοπικό οικοσύστημα, το οποίο υποστηρίζει τόσο την άγρια ζωή όσο και τα μεταναστευτικά πουλιά.

Οι Βάσκοι αξιωματούχοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι θα γίνουν δημόσιες διαβουλεύσεις πριν από τις όποιες τελικές αποφάσεις. Διαβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη θα ευθυγραμμιστεί με τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και ότι το μουσείο σχεδιάζει να διαχειριστεί τον αριθμό των επισκεπτών για να μετριάσει κάθε πιθανή βλάβη.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ανάπτυξη, η περιοχή αυτή είναι το δεύτερο πιο υποβαθμισμένο τμήμα της Χώρας των Βάσκων…”, δήλωσε ο Juan Ignacio Vidarte, γενικός διευθυντής του Guggenheim Bilbao. “Πιστεύουμε ότι ένα ορισμένο είδος τουρισμού – αλλά όχι απλώς οποιοδήποτε είδος τουρισμού – είναι συμβατό [με το καθεστώς του Urdaibai ως φυσικού καταφυγίου] και πιστεύουμε ότι το σχέδιο που προτείνουμε το έχει λάβει πολύ καλά υπόψη του”.

Περισσότερες πηγές • Guardian

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button