Ελλάδα

Γυπαετός βούτηξε για ψάρια στη θάλασσα της Γρα Λυγιάς και κινδύνεψε να… πνιγεί

Παραλίγο να αποβεί μοιραία η βουτιά στη θάλασσα για γυπαετό στη Γρα Λυγιά

Ένας πολύ μεγάλος γυπαετός με άνοιγμα φτερών γύρω στα δυο μέτρα βούτηξε  για ψάρια στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου στη θάλασσα της Γρα Λυγιάς ενώ φυσούσαν βόρειοι άνεμοι έντασης 6 Μποφώρ και κινδύνεψε να πνιγεί, αλλά τα κατάφερε να κολυμπήσει περίπου 200 μέτρα με απλωτές και τις δικές του απίστευτες δυνάμεις να βγει στην παραλία κατάκοπος αλλά νικητής.

Από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τον γυπαετό την στιγμή που βουτούσε στο νερό ήταν ο αγρότης Γιάννης Μπιλανάκης, που κατάλαβε ότι λόγω του αέρα που φυσούσε και  των βρεγμένων του φτερών, το πτηνό αδυνατούσε να πετάξει ξανά για  να γυρίσει στη στεριά και έτρεξε να καλέσει σε βοήθεια τη Δημοτική Αστυνομία για να προσφέρει τη βοήθεια του ο προϊστάμενος της και  γνωστός φιλόζωος Γιάννης Γαϊτανάκης, που έτυχε εκείνη τη στιγμή να περνά από τη Γρα Λυγιά επιστρέφοντας στην Ιεράπετρα.

Ο γυπαετός αφού έκανε μερικές αποτυχημένες προσπάθειες να πετάξει, παραμένοντας στον αφρό της θάλασσας, αποφάσισε να βγει στην ακτή κολυμπώντας! Κάνοντας κουπιά τα τεράστια φτερά του κατάφερε με γρήγορες απλωτές όπως τους αθλητές της κολύμβησης, να φτάσει στην ακτή τρέχοντας μια απόσταση 200 μέτρων.

Κατάκοπος αλλά νικητής αφού έμεινε για λίγο ακίνητος, βλέποντας τους κατοίκους της Γρα Λυγιάς και τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννη Γαϊτανάκη να τον πλησιάζουν, έδειξε ότι ήταν υγιής και δυνατός και ότι μπορούσε να τα καταφέρει.  Μένοντας για μια ώρα περίπου με ανοικτές τις φτερούγες  κάτω από τον καυτό ήλιο ,  τινάζοντας το νερό που του είχε προσθέσει  στον τεράστιο κορμό του υπερβολικό βάρος  και παίρνοντας την ενέργεια που χρειαζόταν, προσπάθησε και πέταξε ξανά προς τους Καλογέρους και από εκεί επέστρεψε στους ορεινούς όγκους δυτικά της Ιεράπετρας.

«Έχουμε πολλά περιστατικά πτώσης παρόμοιων πτηνών, όπως γύπες, γυπαετούς,  σκάρες η καναβούς, που είτε τα βρίσκουμε χτυπημένα, είτε δηλητηριασμένα, είτε αποπροσανατολισμένα, η παρασυρμένα από τους ισχυρούς βορριάδες και κουρασμένα από το μεγάλο τους ταξίδι προς τα νότια. Τους προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες συνεργαζόμενοι με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αφού γίνουν καλά και ανακτήσουν  ξανά δυνάμεις τα ελευθερώνουμε στους ορεινούς όγκους», μας είπε ο κτηνίατρος και αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button