Οικονομία

Η δήλωση του Μπάιντεν για πιθανά ισραηλινά αντίποινα εκτινάσσει την τιμή του πετρελαίου

Άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αγορά προετοιμάστηκε για το ενδεχόμενο τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν για το πρόσφατο πυραυλικό του μπαράζ να περιλαμβάνουν πλήγματα στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Συγκεκριμένα, το West Texas Intermediate εκτινάχθηκε έως και 5,5% πλησιάζοντας τα 74 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, απάντησε: «το συζητάμε αυτό».

Ο Μπάιντεν δήλωσε, επίσης, ότι δεν περιμένει τα αντίποινα του Ισραήλ να έρθουν σήμερα (3.10.2024). Το παγκόσμιο αργό τύπου Brent, που αποτελεί σημείο αναφοράς, ανήλθε γύρω στα 77 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αγορά πετρελαίου έχει μείνει καθηλωμένη από την τελευταία κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία έρχεται μετά από ένα έτος αναταραχής κατά το οποίο το Ισραήλ αντιμετώπισε το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στη Γάζα, το Λίβανο, την Υεμένη και αλλού.

Η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εφοδιασμού και οι έμποροι ανησυχούν ότι η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει τις ροές, εάν επιτεθούν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή μπλοκαριστούν οι οδοί εφοδιασμού.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button