Πολιτισμός

Η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο απαγορεύει τα υγρά μετά από τις επιθέσεις ακτιβιστών

Η Εθνική Πινακοθήκη ανακοίνωσε την εφαρμογή αυξημένων μέτρων ασφαλείας, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις διαδηλωτών σε σημαντικά έργα τέχνης, όπως τα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, το «The Hay Wain» του John Constable και το «The Rokeby Venus» του Ντιέγκο Βελάσκεθ.

Από το πρωί της Παρασκευής, θα απαγορεύεται η είσοδος στη γκαλερί του Λονδίνου με οποιοδήποτε υγρό, εκτός από βρεφικό γάλα, γάλα για διατροφικές ανάγκες ή συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Επιπλέον, όλες οι είσοδοι θα διαθέτουν ανιχνευτές μετάλλων, ενώ οι τσάντες και τα σακίδια των επισκεπτών θα υποβάλλονται σε ελέγχους. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να φέρουν όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα και να αποφεύγουν τις μεγάλες τσάντες.

Παράλληλα, θα απαγορεύονται προβαλλόμενα ή φορητά αντικείμενα που θεωρούνται προσβλητικά ή συνδέονται με οργανισμούς που αποτελούν απειλή για τη συλλογή, όπως και η διανομή προωθητικού υλικού εντός των χώρων της γκαλερί.

Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Πινακοθήκη ανέφερε: «Μετά τα πρόσφατα περιστατικά εντός των χώρων μας, κρίνεται πλέον απαραίτητη η εισαγωγή αυστηρότερων μέτρων για την προστασία των επισκεπτών, του προσωπικού και της εθνικής συλλογής έργων τέχνης.Η ελεύθερη πρόσβαση στην Πινακοθήκη επιτρέπει στο κοινό να εμπνέεται από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Ωστόσο, κάθε επίθεση μας αναγκάζει να αναλογιστούμε την ανάγκη τοποθέτησης επιπρόσθετων φραγμών μεταξύ των ανθρώπων και των έργων τέχνης, ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία αυτών των εύθραυστων αντικειμένων για τις επόμενες γενιές. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους επισκέπτες, το προσωπικό και τη συλλογή μας».

Από τον Ιούλιο του 2022, η Εθνική Πινακοθήκη έχει γίνει στόχος πέντε διαφορετικών επιθέσεων σε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της, δύο εκ των οποίων συνέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ακτιβιστές της ομάδας «Just Stop Oil» έριξαν σούπα πάνω σε δύο πίνακες του Βαν Γκογκ, λίγες ώρες μετά τη φυλάκιση άλλων μελών της ίδιας ομάδας για τη φθορά του χρυσού πλαισίου ενός από τα έργα «Ηλιοτρόπια» του καλλιτέχνη.

Η γκαλερί τόνισε ότι αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν «φυσική ζημιά στα έργα τέχνης, αναστάτωση στους επισκέπτες και το προσωπικό, καθώς και διακοπή της αποστολής μας να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων στην τέχνη». Λόγω αυτών των γεγονότων, η γκαλερί «έλαβε την δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση να τροποποιήσει τη λειτουργία της προσωρινά».

Η Εθνική Πινακοθήκη εξέφρασε τη λύπη της προς τους επισκέπτες για την επιβολή αυτών των μέτρων, σημειώνοντας ότι «ελπίζει πως το κοινό θα κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών».

Την περασμένη εβδομάδα, ηγέτες εθνικών και περιφερειακών μουσείων του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλαν ανοιχτή επιστολή, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το τεράστιο άγχος που βιώνουν οι συνάδελφοί τους και οι επισκέπτες, λόγω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button