Οικονομία

Η εξαγορά της Carnegie από την DNB Bank για 1,1 δισ. δολάρια – Galaksias Portal News

Σε εξαγορά όλων των μετοχών της ανταγωνιστικής εταιρείας Carnegie Holding της Σουηδίας θα προχωρήσει η DNB Bank της Νορβηγίας για περίπου 12 δισ. κορώνες (1,1 δισ. δολάρια), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, η DNB Bank προχώρησε σε συμφωνία με τον κύριο ιδιοκτήτη της Carnegie, την Altor Equity Partners του Harald Mix, καθώς και τους μετόχους μειοψηφίας, για την εξαγορά του σουηδικού ομίλου σε μετρητά, σύμφωνα με σημερινή (21.10.2024) δήλωση.

Η συμφωνία ακολουθεί κύμα δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δανειστές προσπαθούν να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους ενόψει των αντίξοων ανέμων που περιλαμβάνουν το διεθνές ρυθμιστικό κόστος και τον ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η σουηδική τράπεζα Svenska Handelsbanken σύναψε συμφωνία το 2023 για να εκχωρήσει τις ιδιωτικές δραστηριότητες, τις ασφαλίσεις ζωής και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Φινλανδία.

Η τράπεζα πούλησε, επίσης, το δανικό της βραχίονα με περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 10 δισ. δολαρίων, στην Jyske Bank έναν χρόνο νωρίτερα, στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία στη Δανία εδώ και δύο δεκαετίες.

Κατά τα άλλα, η Nordea Bank της Φινλανδίας αναμένεται να ολοκληρώσει την εξαγορά της Danske Bank της νορβηγικής προσωπικής και ιδιωτικής τραπεζικής δραστηριότητας εντός του έτους.

Οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σημαίνουν επίσης ότι η ταχύτερη αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους έχει τελειώσει, ωθώντας τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να εξερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν τα έσοδα από προμήθειες.

«Η συναλλαγή σηματοδοτεί μια σταδιακή αλλαγή στην αύξηση του μεριδίου των εσόδων που σχετίζονται με τα τέλη για την DNB στο σύνολό της», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Σέρστιν Μπράαθεν (Kjerstin Braathen) στη δήλωση.

Η Carnegie Holding είναι η μητρική εταιρεία του Ομίλου Carnegie, η οποία περιλαμβάνει μια τράπεζα επενδύσεων της Σκανδιναβίας και διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με 850 υπαλλήλους. Τα έσοδα του ομίλου διαιρούνται κατά 56% από επενδυτικές υπηρεσίες και 44% από τη διαχείριση περιουσίας.

Η Carnegie εξαγοράστηκε από την Altor το 2009 με στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει την κορυφαία επενδυτική τράπεζα και διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στη σκανδιναβική περιοχή. Η σουηδική τράπεζα θεωρείτο από καιρό υποψήφια για αρχική δημόσια προσφορά (IPO). Τον Ιούνιο, ο εταίρος της Altor Mix είπε ότι ο όμιλος ήταν κατάλληλος για το χρηματιστήριο, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα.

Η DNB Markets θα μετονομαστεί παγκοσμίως σε DNB Carnegie. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους και οι όροι κλεισίματος περιλαμβάνουν ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Τον Σεπτέμβριο, η Carnegie είχε 436 δισ. κορώνες σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, που κάλυπταν την ιδιωτική τραπεζική και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ενώ ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 535 εκατ. κορώνες για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

To άρθρο Η εξαγορά της Carnegie από την DNB Bank για 1,1 δισ. δολάρια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button