Οικονομία

Η ιδιοκατοίκηση των νέων στην Ελλάδα υποχωρεί σε σύγκριση με την ΕΕ – Galaksias Portal News

Η αγορά ή η ενοικίαση ακινήτου για τους νέους στην Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική πρόκληση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους στην Ευρώπη, οι Έλληνες νέοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην απόκτηση ακινήτου, κυρίως λόγω χαμηλών μισθών και εργασιακής αβεβαιότητας, όπως αναφέρει η newdeal real estate group σε ενημερωτικό της δελτίο.

Αργοπορημένη Ανεξαρτησία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο στα 30,7 χρόνια, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι τα 26,3 έτη. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες ηλικίες ανεξαρτητοποίησης είναι η Κροατία (31,8 έτη), τη Σλοβακία (31), την Ισπανία (30,4) και τη Βουλγαρία και Ιταλία (30 έτη). Αντίθετα, οι νέοι στη Σουηδία και τη Φινλανδία εγκαταλείπουν το γονικό σπίτι πολύ νωρίτερα, πριν τα 23 χρόνια.

Αντίθετα, οι νέοι στη Σουηδία και τη Φινλανδία φεύγουν από το πατρικό τους σπίτι πολύ νωρίτερα, σε ηλικίες κάτω των 23 ετών.

Υπερπλήρη Νοικοκυριά

Η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά νέων που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, δηλαδή νοικοκυριά που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό δωματίων για τα μέλη τους, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα. Το 2023, το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-29 ετών που ζούσαν σε τέτοια νοικοκυριά ανήλθε στο 46%, ενώ για τον συνολικό πληθυσμό ήταν 27,5%. Στην ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26% για τους νέους και 16,8% για τον συνολικό πληθυσμό.

Δυσκολίες στην ιδιοκατοίκηση

Όπως αναφέρει η newdeal real estate group στην Ελλάδα, η απόκτηση κατοικίας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά αν συγκριθεί με την κατάσταση πριν από δύο δεκαετίες. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, η οικονομική ανασφάλεια είναι έντονη, και οι κρίσεις και ανατιμήσεις επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί σημαντικά από το 2005, όταν η ιδιοκατοίκηση ήταν το βασικό όνειρο των περισσότερων Ελλήνων. Σήμερα, όμως, αυτός ο στόχος φαίνεται όλο και πιο μακρινός.

Η Ελλάδα παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καθώς το ποσοστό των νέων που καταφέρνουν να αποκτήσουν δική τους κατοικία είναι σημαντικά χαμηλότερο.

To άρθρο Η ιδιοκατοίκηση των νέων στην Ελλάδα υποχωρεί σε σύγκριση με την ΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button