Ελλάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας – Galaksias.com

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις Ενοριακές Κοινότητες της Μ.Πόλεως

Με θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθησαν σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείας οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις Ενοριακές Κοινότητες της Μ.Πόλεως.

 

Ιδιαιτέρως, σημειώνεται η κατά το έθος τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων από την ΑΘΜ την Μ. Δευτέρα στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, του Μυστήριο του Ευχελαίου στην αραβορθόδοξη Ενοριακή Κοινότητα της Θεοτόκου Αλεξανδρείας την Μ.Τετάρτη, της Ακολουθίας των Αγίων Παθών και του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της περιφοράς του ιερού Επιταφίου πέριξ αυτού, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, τον Οποίο επλαισίωνε ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ.Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου, με την συνοδεία του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων και την παρουσία του Εντιμολογιωτάτου Γεν. Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Ιωάννη Πυργάκη, του Αξιοτ. Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Ανδρέα Βαφειάδη και των κ.κ.Μελών της Κοινοτικής Επιτροπής, της Προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» κας. Ειρήνης-Λιλίκας Θλιβίτη, Προέδρων και μελών ελληνικών συλλόγων και φορέων και πιστών.

9

 

9
90

Κατά την περιφορά του ιερού Επιταφίου ο Μακ.Πατριάρχης ανέπεμψε δέηση υπερ αναπαύσεως των αοιδίμων Προκατόχων Του ενώπιον του Πατριαρχικού Μεγάρου, υπέρ των αοιδίμων Προέδρων και Μελών της Ελληνικής Κοινότητος της Μ.Πόλεως και υπέρ των Μεγάλων Εθνικών Ευεργετων.

6

 

6

Ακόμη, διαπύρως προσευχήθη υπέρ επικρατήσεως της ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή της Μ.Ανατολής, στην Ουκρανία και όπου γης δοκιμάζονται οι λαοί από πολεμικές συρράξεις και αδελφοκτόνες αιματοχυσίες.

6

Κατακλέιων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη Του προς τους Εξοχωτάτους Πρόεδρους της Αιγυπτιακής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως και προς την Εξοχωτάτη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αμέριστη στήριξη των αντιστοίχων κρατών προς το παλαίφατο Πατριαρχείο, ενώ με συγκίνηση εξέφρασε τον δίκαιο της Εκκλησίας έπαινο και την πατρική αγάπη Του προς την σεπτή Ιεραρχία και τον ιερό κλήρο του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας για την ανιδιοτελή θυσιαστική διακονία και το πολυμερές ιεραποστολικό έργο τους προς τους λαούς της Αφρικής.

 

7

Την πρωί της Μ.Παρασκευής προηγήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας των Μ.Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στην Ιερά Μονή Οσίου Σάββα, ενώ αργότερα ο Μακ.Πατριάρχης επισκέφθηκε προσκυνηματικώς όλους τους Ναούς και το Ελληνικό Κοιμητήριο της Μ.Πόλεως, όπου ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνων κεκοιμημένων χριστιανών.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button