«Η πιο αδιάφορη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχα ποτέ» – Galaksias Portal News
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Η Παράστου Χασούρι, ψηφοφόρος από την Καλιφόρνια που ζει στην Αίγυπτο, έχει ψηφίσει συχνά τα προηγούμενα χρόνια μέσω ψηφοδελτίων απόντων. Είναι μία από τα σχεδόν 3 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό – με περίπου 300.000 πολίτες να ζουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς υπολογισμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αλλά σε αυτές τις εκλογές, δεν ήθελε να ψηφίσει.
Μετά από τις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χασούρι επικοινώνησε με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της και συμμετείχε σε διαδηλώσεις σε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, αλλά τίποτα από αυτά είχαν τελικά σημασία, είπε. Χαρακτήρισε την απόφασή της να μην ψηφίσει ως μια «ύστατη προσπάθεια» για να εκφράσει τη γνώμη της.
Η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 43.000 Παλαιστίνιους και έχει προκαλέσει κατηγορίες για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Ο πόλεμος έχει πλέον εξαπλωθεί στον Λίβανο, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι. Για τους Αμερικανούς που ζουν στην περιοχή, τόσο η καταστροφή όσο και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ήταν κύριο μέλημα καθώς πλησίαζαν οι γενικές εκλογές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Δεν μπορώ να αναγκάσω τον εαυτό μου να ψηφίσω για το Δημοκρατικό Κόμμα», είπε η Χασούρι. «Είναι μια απόφαση πλήρως ενημερωμένη από την κατάσταση στη Γάζα και τώρα στον Λίβανο». Δεν πίστευε καθόλου ότι μια κυβέρνηση Τραμπ θα αποδεικνυόταν καλύτερη.
Το Βρετανικό μέσο The Intercept μίλησε με εγγεγραμμένους Αμερικανούς ψηφοφόρους που ζουν στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Ιορδανία. Πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν απίθανο η ψήφος τους να διαμορφώσει ένα από τα ζητήματα που τους ενδιαφέρει περισσότερο: την πολιτική των ΗΠΑ για το ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνη.
Ο αριθμός των Αμερικανών ψηφοφόρων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι μικρός σε σύγκριση με αυτούς στην Ευρώπη ή το Μεξικό. Αλλά τα στενά περιθώρια στις εκλογές του 2016 και του 2020, στις οποίες πολλαπλές πολιτείες εξαρτώνται από λιγότερες από 50.000 ψήφους, δείχνουν πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ένας μικρός αριθμός ψηφοδελτίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Περίπου 1 στους 3 δικαιούχους ψηφοφόρους των ΗΠΑ στο εξωτερικό είναι ενεργό στρατιωτικό μέλος, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Βοήθειας Ψηφοφορίας, και τα συνολικά ποσοστά ψήφου είναι χαμηλά: μόλις 7,8 τοις εκατό των δικαιούχων ψηφοφόρων στο εξωτερικό ψήφισαν στις γενικές εκλογές του 2020.
Αλλά φέτος, για πρώτη φορά, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έκανε μια ώθηση για εγγραφή ψηφοφόρων στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους για την Χάρις. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των ψηφοδελτίων που έδωσαν πολίτες του εξωτερικού σε δικαστικές υποθέσεις που κατατέθηκαν στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβάνια και τη Βόρεια Καρολίνα. Παρά την προσπάθεια των Δημοκρατικών για τις ψήφους τους, πολλοί Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή παραμένουν δύσπιστοι ότι μια ψήφος υπέρ της Χάρις θα μεταφραστεί σε αλλαγή στην υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ.
Για τους Αμερικάνους στην περιοχή που ενδιαφέρονται για την Παλαιστίνη, οι συζητήσεις για την ψηφοφορία επανέρχονται με την πεποίθηση ότι καμία ψήφος για κάποιον από τους υποψηφίους είναι πιθανό να οδηγήσει σε αλλαγή εξωτερικής πολιτικής. «Δεν βλέπω τίποτα στην πλατφόρμα της Χάρις που να μου δίνει ελπίδα», είπε η Χασούρι.
Αυτή και άλλοι πιθανοί ψηφοφόροι που έδωσαν συνέντευξη στο The Intercept ανέφεραν το διώξιμο διαδηλωτών από τη Χάρις, την άρνησή της να συμμετάσχει στο κίνημα Uncommitted, και την πλαισίωση συνομιλιών για τον πόλεμο της Γάζας μέσα από το πρίσμα του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ως απόδειξη ότι είναι πιθανό να συμμορφωθεί με την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν εάν εκλεγεί.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, τουλάχιστον για αυτές τις εκλογές, να έχουμε κάποιον που θα είναι πραγματικά επωφελής για να βοηθήσει τις ζωές και να τερματίσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων», είπε μια 23χρονη από τη Γεωργία που ζει στην περιοχή και ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της και να μην αναφερθεί η χώρα διαμονής της από φόβο ότι η πολιτική ειλικρίνεια θα μπορούσε να βλάψει την καριέρα της στη δημόσια υπηρεσία.
Η Χάντια, μια πρόσφατη πτυχιούχος κολεγίου από την Αριζόνα που ζει στο Μαρόκο, η οποία αρνήθηκε να κοινοποιήσει το επώνυμό της από φόβο ότι θα μπορούσε να βλάψει την αναζήτηση εργασίας της, εξέφρασε επίσης απογοήτευση για τις θέσεις των υποψηφίων στην εξωτερική πολιτική.
Η ζωή στο Μαρόκο την έχει κάνει να ανησυχεί περισσότερο για το πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων εκτός των ΗΠΑ. «Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η παγκόσμια πολιτική και η παγκόσμια αδικία παρά η τοπική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
Πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χάρις θα χειριστούν την εξωτερική πολιτική με παρόμοιους τρόπους.
«Πιστεύω ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων για την περιοχή θα ήταν τόσο οριακά μικρή», είπε. «Ό,τι κι αν κάνω, δεν θα καταλήξει να είναι κάτι που θέλω».
Η Σοφία, μια 27χρονη ψηφοφόρος από τη Φλόριντα που ζει στην Ιορδανία, ζει εκτός ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχασε ποτέ εκλογές, τοπικές ή εθνικές. Σε κάθε εκλογή εκτός από μία, ψήφιζε από το εξωτερικό μέσω ψηφοδελτίων απόντων.
Αλλά φέτος ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκε να μην ψηφίσει καθόλου. Πάνω από ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στη Γάζα, αγωνίστηκε να ψηφίσει υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου τις πολιτικές στη Γάζα αντιτίθεται.
«Δεν ήμουν τόσο ψηφοφόρος ενός θέματος πριν, και ακόμα δεν είμαι, αλλά τώρα αυτό καταλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό της απόφασής μου επειδή η Παλαιστίνη είναι ακριβώς εκεί», είπε η Σοφία, η οποία αρνήθηκε να δώσει το επίθετό της από φόβο ότι η δημόσια προβολή των πολιτικών της πεποιθήσεων θα απειλούσε τη δουλειά της.
Από την Ιορδανία, η Σοφία πάλεψε για το αν θα ψηφίσει έναν υποψήφιο και ένα κόμμα που έχει δώσει πράσινο φως δισεκατομμυρίων για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στην Ιορδανία και αποτελούν περίπου το 20 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας. «Βλέποντας καθαρά αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί», είπε.
Αλλά δεν είδε υποσχέσεις ούτε από τον Τραμπ για την Παλαιστίνη. Μια δεύτερη προεδρία Τραμπ της έμοιαζε πολύ περισσότερο ως απειλή για την οικογένειά της και τα δικαιώματά της. Τελικά, έριξε το απών ψηφοδέλτιο της στην Χάρις. «Ήταν η πιο αδιάφορη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχα ποτέ», είπε η Σοφία.
Με πληροφορίες από The Intercept
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ