Πολιτισμός

Η Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια στο Euronews

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Η ηγέτις της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια είναι ο μεγαλύτερος αμφισβητίας του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μίλησε στο Euronews για τον αγώνα της για μια ελεύθερη Λευκορωσία από την εξορία.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

 

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο την αποκαλεί υποτιμητικά «νοικοκυρά». Αλλά η Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια σίγουρα αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τον ίδιο από το 2020 που μετείχε στις προεδρικές εκλογές. Το Euronews την συνάντησε στο Βερολίνο.

Ντιάνα Ρέσνικ – Ανταποκρίτρια Euronews: «Θα λέγατε ότι η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας είναι ενωμένη; Συναντάτε εμπόδια μέσα στην οργάνωσή σας;»

Σβετλάνα Τσιανόφσκαγια – Ηγέτις αντιπολίτευσης Λευκορωσίας: «Οι δημοκρατικές δυνάμεις της Λευκορωσίας και ο λαός είναι περισσότερο ενωμένοι παρά ποτέ διότι έχουμε έναν κοινό στόχο: ν’ απελευθερώσουμε τους αγαπημένους και φίλους μας από τις φυλακές. Είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Αλλά θέλουμε επίσης ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», ανέφερε η ηγέτιδας της αντιπολίτευσης.

Ντιάνα Ρέσνικ – Ανταποκρίτρια Euronews: «Κατά την πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων από την Ρωσία κανένας απ΄τους Λευκορώσους κρατουμένους δεν ελευθερώθηκε. Έκτοτε, υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς της Ε.Ε;»

Σβετλάνα Τσιανόφσκαγια – Ηγέτις αντιπολίτευσης Λευκορωσίας: «Όλοι μας θέλουμε να απελευθερωθούν, αλλά δεν θέλουμε οι πολιτικοί μας κρατούμενοι, οι ήρωές μας να είναι διαπραγματευτικό πιόνι στο παιχνίδι του Λουκασένκο. Παίρνουν διαρκώς περισσότερους ομήρους με σκοπό να τους πουλήσουν για περισσότερα λεφτά. Αλλά ζητάμε από τους δημοκρατικούς μας εταίρους να μην κάνουν εμπόριο και συμφωνίες με τον Λουκασένκο. Διότι μπορεί να πουλά 300 ανθρώπους και ταυτόχρονα να φυλακίζει τους διπλάσιους. Πρόσφατα απελευθέρωσε 115. Την ίδια περίοδο συνέλαβε 140»

Ντιάνα Ρέσνικ – Ανταποκρίτρια Euronews: «Θα ήθελα να σας κάνω μία πιο προσωπική ερώτηση. Τί σας λείπει περισσότερο από την Λευκορωσία;»

Σβετλάνα Τσιανόφσκαγια – Ηγέτις αντιπολίτευσης Λευκορωσίας: «Τα πάντα μου λείπουν. Το διαμέρισμά μου , που έχει κατασχεθεί. Ήταν η φωλιά της οικογένειάς μου. Κι ο σύζυγός μου φυσικά μου λείπει. Αλλά θέλω να δω μία ελεύθερη Λευκορωσία».

«Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο σκοπεύει να διεξάγει προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2025. Η λευκορωσική αντιπολίτευση είναι περισσότερο ενωμένη από ποτέ λέει η Λευκορωσίδα πολιτική ακτιβίστρια Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια. Θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με την Γερμανία και πολεμά περισσότερο από ποτέ για μία ελεύθερη Λευκορωσία» μεταδίδει από το Βερολίνα η ανταποκρίτρια του Euronews, Ντιάνα Ρέσνικ.

Δημοσιογράφος • Γιώργος Αϊβαλιώτης

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button