Τεχνολογιά

Η Τεχεράνη βεβαιώνει ότι δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τη χθεσινή επίθεση

Το Ιράν διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί χθες, Τρίτη, στο Ισραήλ και κάλεσε την Ουάσινγκτον «να μην επέμβει» για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της.

«Πριν από την επίθεση, δεν υπήρξε καμία ανταλλαγή μηνυμάτων» με την αμερικανική πλευρά, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιοσδήποτε συντονισμός. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι το Ιράν επικοινώνησε με τις ΗΠΑ μετά την επίθεσή του με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ιρανικά τηλεοπτικά δίκτυα, η Τεχεράνη εξαπέλυσε 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ κατά την επίθεσή της χθες, Τρίτη, το βράδυ, η οποία ονομάστηκε «Έντιμη Υπόσχεση 2». Για πρώτη φορά ανάμεσα στους πυραύλους που εξαπέλυσε, αρκετοί ήταν υπερηχητικοί.

«Επίσης προειδοποιήσαμε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από αυτήν την υπόθεση και να μην επέμβουν, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν σοβαρή απάντηση από την πλευρά μας», συνέχισε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

«Η επιχείρησή μας τελείωσε και δεν σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε», πρόσθεσε ο Αραγτσί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε την επιχείρηση αυτή ως απάντηση στον φόνο του αρχηγού της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και σε αυτόν του ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, οι οποίες είναι σύμμαχοι του Ιράν στους κόλπους του «Άξονα της Αντίστασης» στο Ισραήλ, όπως και στο φόνο ενός εκ των διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, του Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα, την Παρασκευή, στον Λίβανο.

Οι στόχοι της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ ήταν, σύμφωνα με την Τεχεράνη τρεις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις και το αρχηγείο της ισραηλινής υπηρεσίας εξωτερικής ασφαλείας Μοσάντ.

Η χθεσινή επίθεση είναι η δεύτερη που εξαπολύει το Ιράν κατά του Ισραήλ σε περίοδο έξι μηνών, ύστερα από αυτήν του Απριλίου, όταν η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι ενήργησε σε «αυτοάμυνα» μετά την επίθεση που κατέστρεψε το προξενείο της στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, προκαλώντας τον θάνατο 7 στρατιωτικών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Παράταση του κλεισίματος του ιρανικού εναέριου χώρου 

Το Ιράν παρέτεινε το κλείσιμο του εναέριου χώρου του καθώς αναμένει ισραηλινά αντίποινα μετά την επίθεσή του στο Ισραήλ χθες, Τρίτη, το βράδυ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Όλες οι πτήσεις ματαιώθηκαν ως τις 05:00 (04:30 ώρα Ελλάδος) αύριο, Πέμπτη, για τη διατήρηση της αεροπορικής ασφάλειας, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, επικαλούμενο εκπρόσωπο της ιρανικής αρχής πολιτικής αεροπορίας.

Το Ιράν είχε κλείσει αρχικά τον εναέριο χώρο του πάνω από την Τεχεράνη ματαιώνοντας όλες τις πτήσεις έως σήμερα το πρωί αφού εξαπέλυσε πυραύλους κατά του Ισραήλ χθες το βράδυ.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button