Πολιτισμός

Η UNESCO προσθέτει μοναστήρι του 4ου αιώνα στη Γάζα στον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Η εγγραφή του μοναστηριού στον κατάλογο επισπεύσθηκε, λόγω της «βαθιάς ανησυχίας» της UNESCO για τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην περιοχή

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η UNESCO προσέθεσε ένα χριστιανικό μοναστήρι του 4ου αιώνα στη Γάζα στον κατάλογο των μνημείων που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η απόφαση να προστεθεί η αρχαία μονή του Αγίου Ιλαρίωνα ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της 46ης επανάληψης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Αν και το μοναστήρι, γνωστό και ως Tell Umm Amer, βρισκόταν στον προσωρινό κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς του οργανισμού από το 2012, το καθεστώς του επισπεύσθηκε με τη χρήση διαδικασιών έκτακτης ανάγκης εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Το μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα – ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μοναστήρια στη Μέση Ανατολή, το οποίο φιλοξένησε την πρώτη μοναστική κοινότητα στους Αγίους Τόπους – προστέθηκε ταυτόχρονα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο.

«Η απόφαση αυτή αναγνωρίζει τόσο την αξία του μνημείου όσο και την ανάγκη προστασίας του από τον κίνδυνο», αναφέρει η UNESCO σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός «εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην πολιτιστική κληρονομιά, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας».

Η προσθήκη στον κατάλογο δίνει στον χώρο πρόσβαση σε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να εξασφαλιστεί η προστασία του και, αν χρειαστεί, να βοηθηθεί η αποκατάστασή του.

Δεκάδες ιστορικοί θρησκευτικοί και αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και μουσεία, έχουν καταστραφεί κατά τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Τζαμιού της Γάζας.

«Ο οργανισμός καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρήσουν αυστηρά το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας ότι τα πολιτιστικά αγαθά δεν πρέπει να στοχοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς θεωρούνται μη στρατιωτικές υποδομές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της UNESCO.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button