Οικονομία

Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποθήκευση ενέργειας – 24 νέες αιτήσεις τον Σεπτέμβριο

Απτόητο συνεχίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για αποθήκευση ενέργειας στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι στον αδειοδοτικό κύκλο Σεπτεμβρίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) υποβλήθηκαν 24 αιτήσεις για συνολικά 960 MW νέων έργων.

Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι αιτήσεις για standalone έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, καθώς αποτελούν τις 21 από τις 24. Πρόκειται για μονάδες με ισχύ που κυμαίνεται από 1,7 MW η μικρότερη μέχρι 100 MW η μεγαλύτερη.

Παράλληλα, ξεχωρίζουν τρεις αιτήσεις για έργα αντλησιοταμίευσης. Πρόκειται για την τεχνολογία όπου νερό αποθηκεύεται σε έναν ταμιευτήρα όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα και στη συνέχεια αντλείται όταν χρειάζεται για να παράγει ενέργεια και να τη διοχετεύσει στο δίκτυο.

Το Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν αιτήσεις για τρία τέτοια έργα των 150 MW, τα οποία προορίζεται να εγκατασταθούν στη Ναυπακτία, την Αμφιλοχία και τη Φωκίδα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αποθήκευση είναι σημαντικό, καθώς ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 4,3 GW ως το 2030. Η αποθήκευση θεωρείται σημαντική ώστε να πλαισιώσει τις ΑΠΕ και να στηρίξει την ευστάθεια του συστήματος, μειώνοντας παράλληλα τις τιμές για τους καταναλωτές.

Επίσης, οι μπαταρίες σταδιακά θα εκτοπίσουν τη λειτουργία των συμβατικών μονάδων, όπως του φυσικού αερίου, περιορίζοντας τις εκπομπές CO2.

Η αρχή για τον κλάδο της αποθήκευσης έχει γίνει ήδη μέσω των δύο επιτυχημένων διαγωνισμών που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο έτος, ενώ άλλος ένας αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Πέραν των διαγωνισμών, η Πολιτεία στηρίζει την εγκατάσταση μπαταριών σε υφιστάμενους σταθμούς ΑΠΕ, ένας χώρος όπου επίσης παρατηρείται έντονη κινητικότητα.

To άρθρο Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποθήκευση ενέργειας – 24 νέες αιτήσεις τον Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button