Πολιτισμός

Ισπανία: Ερευνητές πιστεύουν ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Ισπανός και Εβραίος

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Τα ευρήματα, τα οποία αποκαλύπτονται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην ισπανική τηλεόραση, υποστηρίζουν ότι ο εξερευνητής έκρυψε την πραγματική του ταυτότητα για να αποφύγει τις θρησκευτικές διώξεις στην Ευρώπη

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μετά τη νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Γρανάδας που αποκάλυψε τον τόπο της τελευταίας ανάπαυσης του Χριστόφορου Κολόμβου, συμπεραίνεται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Ισπανός και Εβραίος.

Τα ευρήματα για έναν από τους πιο διάσημους εξερευνητές της ιστορίας παρουσιάστηκαν λεπτομερώς στο ντοκιμαντέρ Columbus DNA: His True Origin, το οποίο προβλήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο από τον ισπανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVE.

Οι εμπειρογνώμονες του DNA συμπεραίνουν ότι ο Κολόμβος δεν ήταν ναυτικός από τη Γένοβα, όπως πίστευαν προηγουμένως, αλλά στην πραγματικότητα προερχόταν από μια οικογένεια Εβραίων μεταξοπλεκτών από τη Βαλένθια της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εβραϊκή καταγωγή του ήταν κάτι που ο εξερευνητής απέκρυψε, προσποιούμενος ότι ήταν ρωμαιοκαθολικός χριστιανός για να αποφύγει τον ανεξέλεγκτο αντισημιτισμό και τις διώξεις των Εβραίων στην Ισπανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Η ανακάλυψη ήταν το αποκορύφωμα έρευνας δύο δεκαετιών με επικεφαλής τον Χουάν Αντόνιο Λορέντε, καθηγητή νομικής και ιατροδικαστικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης στο ντοκιμαντέρ, ο καθηγητής Λορέντε δήλωσε ότι ήταν “σχεδόν απολύτως αξιόπιστα”.

“Έχουμε DNA από τον Χριστόφορο Κολόμβο, πολύ μερικό, αλλά επαρκές. Έχουμε DNA από τον Φερνάντο Κολόν, τον γιο του”, δήλωσε ο Λορέντε στην εκπομπή. “Και τόσο στο χρωμόσωμα Υ (αρσενικό) όσο και στο μιτοχονδριακό DNA (που μεταδίδεται από τη μητέρα) του Φερνάντο υπάρχουν χαρακτηριστικά συμβατά με την εβραϊκή καταγωγή”.

Οι χώρες διαφωνούν εδώ και χρόνια σχετικά με την καταγωγή του εξερευνητή, με πολλούς να τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι υπήρξαν 25 αντικρουόμενες θεωρίες για τον τόπο γέννησής του, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ουγγαρία.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα της νέας έρευνας που ενδεχομένως αλλάζουν την ιστορία αντιμετωπίζουν επιφυλάξεις από την επιστημονική κοινότητα.

“Δυστυχώς, από επιστημονική άποψη, δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε πραγματικά τι υπήρχε στο ντοκιμαντέρ, επειδή δεν προσέφεραν κανένα απολύτως στοιχείο από την ανάλυση”, δήλωσε στην El País ο Αντόνιο Αλόνσο, πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικών Επιστημών της Ισπανίας.

“Το συμπέρασμά μου είναι ότι το ντοκιμαντέρ δεν δείχνει ποτέ το DNA του Κολόμβου και, ως επιστήμονες, δεν γνωρίζουμε τι ανάλυση έγινε”.

Το ντοκιμαντέρ “Columbus DNA: His True Origin”προβλήθηκε το Σάββατοαπό τον ισπανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVE.

Περισσότερες πηγές • TVE, El Pais

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button