Οικονομία

Κινδυνεύει με μεγαλύτερη αναταραχή η Γαλλία – Στον αέρα κυβέρνηση Μπαρνιέ, μετοχές και ομόλογα

Με πρόταση μομφής απειλείται η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν καταφέρει να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025.

Η κυβερνητική κρίση στην Γαλλία, λόγω της μέχρι τώρα αδυναμίας της κυβέρνησης να περάσει τον προϋπολογισμό, ήδη έχει προκαλέσει πτώση στις γαλλικές τραπεζικές μετοχές και αύξηση των αποδόσεων των γαλλικών κρατικών ομολόγων. Η γαλλική εφημερία Le Monde αναρωτιέται αν θα πρέπει να φύγει από τη θέση του ο Μισέλ Μπαρνιέ την επόμενη εβδομάδα, τρεις μήνες σχεδόν μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Παρά τις εντάσεις εντός του προεδρικού συνασπισμού, επιτέλους βρέθηκε συμβιβασμός μεταξύ γερουσιαστών και βουλευτών, χθες (27.11.24) στο πλαίσιο της μεικτής επιτροπής, κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει οριακή πλειοψηφία.

Όμως, αν συνεχίσει να στερείται πλειοψηφίας στην Βουλή, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να καταφύγει για πρώτη φορά τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την ψήφισή του χωρίς ψηφοφορία. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ο αρχηγός της κυβέρνησης ανοίγει τον δρόμο για πρόταση μομφής από την πλευρά της αριστεράς.

Η Μαρίν Λεπέν κρατά το πολιτικό σύστημα της χώρα σε αγωνία σε σχέση με τις προθέσεις της κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης πρότασης μομφής, η οποία θα μπορούσε να εξεταστεί στις 4 Δεκεμβρίου ή το αργότερο στις 18, 19 ή 20 Δεκεμβρίου.

Οι επενδυτές αποφεύγουν τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία μετά την ξαφνική αναζωπύρωση της πολιτικής έντασης αυτή την εβδομάδα, στοιχηματίζοντας ότι η ασταθής περίοδος απέχει πολύ από το τέλος της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η S&P Global αναμένεται να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της για τη Γαλλία την αύριο (29.11.2024), προσθέτοντας στην παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τον προϋπολογισμό και την τύχη της σημερινής κυβέρνησης. 

Η έξοδος των επενδυτών από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο το κόστος δανεισμού έναντι των ομολόγων της και έχει στείλει τις μετοχές σε πτώση, με τον δείκτη αναφοράς μετοχών να βρίσκεται σε τροχιά προς τη χειρότερη χρονιά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2010.

«Θα μπορούσαμε να δούμε γεγονότα που θα προκαλούσαν πολύ πιο σημαντικές εκπτώσεις», δήλωσε ο Nicolas Simar, ανώτερος διαχειριστής μετοχικών κεφαλαίων στην Goldman Sachs Asset Management. «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε πάτο».

Η αντιπαράθεση, η οποία απειλεί την ικανότητα του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να περάσει έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, έρχεται καθώς οι επενδυτές ήταν ήδη δυσαρεστημένοι με την Ευρώπη λόγω της διπλής απειλής των αμερικανικών εμπορικών δασμών και της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Ρωσία. Τώρα η Γαλλία μοιάζει με τη χειρότερη από τις κακές ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι τα όποια χρήματα διατεθούν στην Ευρώπη θα πάνε πιθανότατα αλλού.

Η S&P υποβάθμισε τον Μάιο την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας σε ΑΑ- από ΑΑ, υπογραμμίζοντας την απώλεια στόχων της κυβέρνησης στα σχέδια για τη συγκράτηση του ελλείμματος. Ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ για το επόμενο έτος περιλαμβάνει κρίσιμες περικοπές δαπανών, αλλά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός έχει υποσχεθεί να ρίξει την κυβέρνησή του με πρόταση δυσπιστίας εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody’s Ratings έδωσαν στη Γαλλία αρνητικές προοπτικές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενοι την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και τις πολιτικές προκλήσεις για τον περιορισμό των διογκωμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Οι διεθνείς επενδυτές κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ του δημόσιου χρέους της Γαλλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France), και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι Ιάπωνες επενδυτές πωλούν και στρέφονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Τα γαλλικά ομόλογα υπέστησαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες εκροές τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια κατά τις πέντε ημέρες έως την Τρίτη (26.11.24), σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η BNY, ο μεγαλύτερος θεματοφύλακας στον κόσμο.

Αυτό βοήθησε να εκτοξευθεί η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης το 2012. Η διαφορά έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15 μονάδες βάσης σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

«Ήρθε από το αριστερό πεδίο – ο κόσμος πίστευε ότι θα γινόταν ένας προϋπολογισμός και είχε το βλέμμα του στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Hank Calenti, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην SMBC Nikko Capital Markets. «Οπότε αυτή τη στιγμή είναι πρώτα να πουλάς και μετά να κάνεις ερωτήσεις».

Ο Matthieu de Clermont, επικεφαλής ασφαλιστικών και ρυθμιστικών στρατηγικών της Allianz Global Investors, δήλωσε ότι μια υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης έχει ήδη τιμολογηθεί σε μεγάλο βαθμό στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, οπότε η ενημέρωση της S&P μπορεί να μην προκαλέσει περισσότερες πωλήσεις.

«Σε γενικές γραμμές η αγορά είχε υποκατανεμηθεί ή έπαιζε τον γαλλικό κίνδυνο, οπότε μπορεί κανείς να περιμένει ότι αν υλοποιηθεί αυτή η μεταβλητότητα, κάποιοι επενδυτές θα επιστρέψουν και θα επανεπενδύσουν στις θέσεις που πούλησαν», δήλωσε ο de Clermont.

Σημείωσε επίσης ότι οι επενδυτές πιθανόν να αρχίσουν να αγοράζουν ξανά αν το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διευρυνθεί στις 100 μονάδες βάσης, από 85 μονάδες τώρα. Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Vincent Mortier, επικεφαλής επενδύσεων της Amundi SA, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

Επενδυτές μετοχών, όπως ο Simar της Goldman, λένε ότι το ξεπούλημα δημιουργεί ήδη κάποιες επιλεγμένες ευκαιρίες για όσους επιλέγουν μετοχές σε τομείς όπως η τεχνολογία και οι υπηρεσίες πληροφορικής, αλλά οι εταιρείες που συνδέονται με το γαλλικό κόστος δανεισμού, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή οι τηλεπικοινωνίες, κινδυνεύουν από περαιτέρω αναταραχή.

Η επιδείνωση του κλίματος σημαίνει επίσης ότι η Γαλλία συγκρίνεται όλο και περισσότερο με χώρες που κάποτε βρίσκονταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων της Γαλλίας και της Ιταλίας έχει καταρρεύσει, μειούμενη σχεδόν στο μισό από τον Σεπτέμβριο σε περίπου 40 μονάδες βάσης.

«Το εμπόριο του 2025 θα μπορούσε να είναι η σύγκλιση προς την Ιταλία», δήλωσε ο Axel Botte, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην Ostrum Asset Management. «Η εστίαση είναι τώρα στον πυρήνα και όχι στα περιφερειακά ομόλογα, καθώς η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμη και η Ιταλία έχουν δείξει πολύ καλύτερες δημοσιονομικές τάσεις».

To άρθρο Κινδυνεύει με μεγαλύτερη αναταραχή η Γαλλία – Στον αέρα κυβέρνηση Μπαρνιέ, μετοχές και ομόλογα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button