Οικονομία

Κίνδυνος για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενδέχεται να ξεπεράσει το 6% το 2024

Πιέσεις δέχεται σήμερα (25.9.2024) ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ για ρεαλιστικά σχέδια συγκράτησης του δημοσιονομικού ελλείματος, καθώς η αυξανόμενη δημοσιονομική κρίση θέτει σε δοκιμασία τη νέα του κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο Μπαρνιέ πρέπει να οριστικοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2025 μέσα σε λίγες ημέρες και να τον παραδώσει στους βουλευτές το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αλλά πρώτα ο ίδιος και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάν, πρέπει να βρουν δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να κλείσουν ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έλλειμμα, το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει το 6%.

Αυτό θα είναι δύσκολο στην πολιτικά διαιρεμένη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι αριστεροί και ακροδεξιοί βουλευτές διαμορφώνουν την ισορροπία δυνάμεων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2027, αλλά τα αδύναμα φορολογικά έσοδα και οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού έχουν καταστήσει τον στόχο αυτό σχεδόν ανέφικτο.

«Τρία χρόνια δεν είναι ρεαλιστικά, ούτε από οικονομική άποψη ούτε από άποψη ανάπτυξης. Αλλά το να το κάνουμε σε πέντε χρόνια είναι εφικτό», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό στην τηλεόραση France 2, λέγοντας ότι η κατάσταση του ελλείμματος πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button