Κόσμος

Κρίσιμη συνάντηση του προέδρου του Ιράν με αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κατάρ

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν είχε συνάντηση με ανώτερη αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Χαλίλ αλ-Χάγια, στο Κατάρ, στη Ντόχα, την Πέμπτη (3/10).

Ο Πεζεσκιάν βρισκόταν στο Κατάρ για τη σύνοδο κορυφής του Διαλόγου Συνεργασίας της Ασίας στο κράτος του Κόλπου.

Ο Αλ-Χάγια περιγράφεται ως αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι κάλεσε την Πέμπτη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο εν μέσω μιας μαζικής αεροπορικής εκστρατείας στην αραβική χώρα.

«Καλούμε σε σοβαρές προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου», δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Διαλόγου Συνεργασίας της Ασίας στη Ντόχα.

Ο ίδιος στη συνέχεια είπε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τη «διεθνή αδράνεια» για να επεκτείνει την κατασκευή οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να εφαρμόσει τα σχέδιά του κατά του Λιβάνου.

«Έχει γίνει κρυστάλλινα σαφές ότι αυτό που συμβαίνει είναι γενοκτονία, εκτός από τη μετατροπή της Λωρίδας της Γάζας σε μια περιοχή ακατάλληλη για ανθρώπινη κατοίκηση», τόνισε ο κυβερνήτης του Κατάρ.

Ο Ταμίμ επανέλαβε ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί λόγω της βίαιης επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 41.700 ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, μετά από επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

Η σύγκρουση επεκτάθηκε στον Λίβανο με το Ισραήλ να εξαπολύει θανατηφόρα πλήγματα σε όλη τη χώρα, τα οποία έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.100 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει πάνω από 3.000 άλλους από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση στη Γάζα σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button