Τεχνολογιά

«Νεκρός ο Χασάν Νασράλα» – Galaksias Portal News

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Jerusalem Post», ο Ισραηλινός Στρατός σκότωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, στην επίθεση στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό το βράδυ της Παρασκευής.

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα βρισκόταν στο καταφύγιο που στόχευσε ο πρόσφατος βομβαρδισμός και οποιοσδήποτε ήταν μέσα θα ήταν δύσκολο να επιβιώσει από μια τέτοια επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μετά τις τελευταίες εξελίξεις επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ.

Διαβάστε τι προηγήθηκε και δείτε βίντεο από την επίθεση

Νέο σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, πλήττοντας το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ, με αναφορές να κάνουν λόγο για πολλαπλές και ισχυρές εκρήξεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, από την έναρξη της σύγκρουσης το 2006, προειδοποιεί πηγή ασφαλείας στον Λίβανο, ενώ το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι βομβαρδίστηκε «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ που βρισκόταν «σε κτίρια όπου κατοικούσαν πολίτες» στο προάστιο Νταχίγιε, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων και το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, Al Manar μεταδίδουν εικόνες από τεράστιο κρατήρα και τεράστιο σύννεφο καπνού να έχει υψωθεί πάνω από την πόλη. Κάτοικοι άκουγαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Σειρήνες ασθενοφόρων ακούγονται σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Έξι κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις επιδρομές, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ.

Θρίλερ για την τύχη του Νασράλα

Στόχος της επίθεσης ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ενώ εκτυλίσσεται ένα πραγματικό θρίλερ σε σχέση με την τύχη του,  ο οποίος ήταν στη Βηρυτό την ώρα της επίθεσης.

Τα αραβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές της Χεζμπολάχ, λένε ότι ο ηγέτης της είναι ζωντανός και σε ασφαλές μέρος. Μάλιστα αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες ο Νασράλα θα απευθύνει ομιλία για το χτύπημα στη Βηρυτό.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα “είναι καλά” ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην οργάνωση, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι “ασφαλής”. Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα.

Αν και τα αραβικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές της Χεζμπολάχ, έσπευσαν να πουν ότι ο ηγέτης Χασάν Νασράλα είναι ζωντανός και σε ασφαλές μέρος, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο ABC ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν ο Νασράλα, ο οποίος «μαζί με τους συμβούλους του μόλις είχε φτάσει στη Βηρυτό για συνάντηση με Ιρανούς αξιωματούχους».  Άρα ή τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε…

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ισραηλινά ΜΜΕ που αναφέρουν ότι αν ο ηγέτης της Χεσμπολάχ ήταν στο σημείο είναι βέβαιο ότι τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε.

Το τηλεοπτικό κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Την ίδια ώρα, λιβανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Hashim Safi al-Din, ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ που θεωρείτο το νούμερο 2 στη Χεζμπολάχ πίσω από τον Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Επίσης, έξι κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα πλήγματα που περιγράφονται ως τα πιο σφοδρά μετά τον πόλεμο του 2006.

Σε πλάνα από τη στιγμή της επίθεσης φαίνεται μια τεράστια έκρηξη και πυκνός καπνός να υψώνεται από την περιοχή. Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου περιέγραψε σκηνές χάους, με τους κατοίκους να φεύγουν έντρομοι από την περιοχή για να γλιτώσουν.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι πραγματοποίησε ένα «πλήγμα ακριβείας» στο «γενικό επιτελείο» της Χεζμπολάχ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επιστρέψει απόψε στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ για “πόλεμο γενοκτονίας” και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι σημερινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ “δεν ενδιαφέρεται” για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Πολλά ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι στόχος της σημερινής επίθεσης στη Βηρυτό ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός “επαληθεύει αν ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ βρισκόταν στο κτίριο στην καρδιά της Νταχίγια” (σ.σ. προάστιο στα αραβικά) μετέδωσε το κανάλι 12.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “δεν κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα”.

 

 

 

 

 

 

 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι επιτέθηκε πρόσφατα «στο κεντρικό αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, το οποίο βρίσκεται κάτω από κτίρια κατοικιών στην καρδιά της Ντάαχεχ στη Βηρυτό. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Θα ενημερώσουμε άμεσα για τυχόν αλλαγές στις επίσημες πλατφόρμες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε είκοσι λεπτά μετά την ομιλία του Μπένιαμιν Νετανιάχου στον ΟΗΕ με τα ισραηλινά μέσα να μεταδίδουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποχώρησε εν μέσω ενημέρωσης με Ισραηλινούς δημοσιογράφους αφού ο στρατιωτικός γραμματέας του, υποστράτηγος, Ρόμαν Γκόφμαν, τού ψιθύρισε κάποια πληροφορία στο αυτί.

Ο στρατιωτικός γραμματέας του, υποστράτηγος Ρόμαν Γκόφμαν ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Νετανιάχου λίγα λεπτά προτού διακόψει την ενημέρωση και φύγει με τους συμβούλους του.

Παράλληλα ο στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ και στον νότιο Λίβανο.

Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο, στη διάρκεια της νύχτας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι από την ίδια οικογένεια, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά, στη μεθοριακή πόλη Σεμπάα στον νότιο Λίβανο, δήλωσε ο δήμαρχός της Μοχάμαντ Σάαμπ στο Reuters.

Παράλληλα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι 5 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που είχε στόχο στρατιωτική εγκατάσταση στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην ύπαιθρο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού.

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον της Τιβεριάδας, στην κάτω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο με τον Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή του το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε ότι απάντησε στα “‘άγρια” πλήγματα του Ισραήλ εναντίον τοποθεσιών και αμάχων στον Λίβανο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι τέσσερα drones και βλήματα εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ προερχόμενα από τον Λίβανο.

Οι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν κυρίως στην κάτω Γαλιλαία όταν τέσσερα drones εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο στην επαρχία Ρος Χανίκα, στα σύνορα με τον Λίβανο, τα οποία όμως καταρρίφθηκαν, επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν και πολλές ρουκέτες, κάποιες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν.

Λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, πάνω από 30.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι, πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 72 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και στην Χεζμπολάχ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο.

Περίπου 80% των ανθρώπων αυτών είναι Σύροι και σχεδόν 20% Λιβανέζοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Συρία Γκονζάλο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος πρόσθεσε ότι σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι και ότι οι άνδρες που περνούν στον Λίβανο είναι αριθμητικά λιγότεροι από τις γυναίκες.

“Περνούν από μια χώρα σε πόλεμο σε μια άλλη, η οποία βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση επί 13 χρόνια”, μια υπερβολικά δύσκολη επιλογή, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

“Θα πρέπει να παρατηρήσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες πόσοι θα πράξουν το ίδιο”, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button