Πολιτισμός

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς και «αρχιτέκτονας» της επίθεσης στο Ισραήλ, Γιαχία Σινουάρ

Δημοσιεύθηκε ανανεώθηκε πριν

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Επιβεβαιώθηκε επίσημα ο θάνατός του από τις ισραηλινές δυνάμεις και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς, είναι νεκρός σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κάτζ και με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τον IDF.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως «κλείσαμε λογαριασμούς με τον Σινουάρ, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει».

«Η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τη Γάζα», υπόσχεται ο Νετανιάχου στη βιντεοσκοπημένη δήλωση. «Αυτή είναι η αρχή της ημέρας μετά τη Χαμάς, και αυτή είναι μια ευκαιρία για εσάς, τους κατοίκους της Γάζας, να απελευθερωθείτε επιτέλους από την τυραννία της».

Αναφερόμενος στις οικογένειες των ομήρων, ο Νετανιάχου λέει ότι αυτή είναι «μια σημαντική στιγμή» στον πόλεμο. «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την επιστροφή όλων των αγαπημένων σας προσώπων, που είναι τα αγαπημένα μας πρόσωπα».

Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου απευθύνθηκε στους πολίτες της Γάζας: «Ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας. Σας είπε ότι ήταν λιοντάρι, αλλά στην πραγματικότητα κρυβόταν σε ένα σκοτεινό λάκκο. Και σκοτώθηκε όταν έφυγε πανικόβλητος από τους στρατιώτες μας».

«Στους τρομοκράτες της Χαμάς λέω: οι ηγέτες σας φεύγουν και θα εξοντωθούν», συνεχίζει.

Λέει ότι όποιος κρατά ομήρους θα επιτραπεί να ζήσει εάν αφήσει τα όπλα και αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους του.

«Και την ίδια στιγμή λέω, όποιος βλάψει τους ομήρους μας, το αίμα του θα είναι στο κεφάλι του», λέει ο Νετανιάχου. «Θα έρθουμε σε έναν απολογισμό μαζί του».

Ο Νετανιάχου λέει ότι η απελευθέρωση των ομήρων φέρνει το τέλος του πολέμου πιο κοντά.

Απευθυνόμενος στους λαούς της Μέσης Ανατολής, ο Νετανιάχου λέει ότι υπάρχει «μια μεγάλη ευκαιρία να σταματήσουμε τον άξονα του κακού και να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον».

Ο Νετανιάχου λέει ότι η δολοφονία του Σινουάρ καθιστά σαφές στους επικριτές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό γιατί η κυβέρνησή του επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου. «Γιατί επιμείναμε, μπροστά σε όλες τις πιέσεις, να μπούμε στη Ράφα, το οχυρό οχυρό της Χαμάς όπου κρύφτηκαν ο Σινουάρ και πολλοί από τους δολοφόνους».

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Επιβεβαίωσε πρώτος τον θάνατο του Σινουάρ

«Ο μαζικός δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες του IDF», είπε ο Κατζ σε δεκάδες υπουργούς Εξωτερικών, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ υπό την ηγεσία του Ιράν», συνεχίζει.

Ο Κατζ σημειώνε στο μήνυμά του ότι η δολοφονία «δημιουργεί μια πιθανότητα» για την άμεση απομάκρυνση των ομήρων και τη δημιουργία μιας Γάζας απαλλαγμένης από τον έλεγχο της Χαμάς και του Ιράν.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη και τη βοήθειά σας τώρα περισσότερο από ποτέ για να προωθήσουμε μαζί αυτούς τους σημαντικούς στόχους», καταλήγει ο Κατζ.

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ Αμίρ Οχάνα δημοσίευσε ένα μήνυμα στα αραβικά στο X (πρώην Twitter) το βράδυ της Πέμπτης, καλώντας τους κατοίκους της Γάζας να απελευθερώσουν τους ομήρους μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ. “Πριν από ένα χρόνο, γιόρτασε, τώρα σκοτώθηκε. Πού θα είστε του χρόνου; Ελευθερώστε τους ομήρους, αφήστε τα όπλα σας, σώστε τον εαυτό σας”, έγραψε o Οχάνα.

«Ο χασάπης της Χαν Γιουνίς»

Ο Σινουάρ, μια μυστικοπαθής προσωπικότητα που ηγείτο των σκληροπυρηνικών της Χαμάς και βρίσκεται κοντά στο Ιράν, ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των στόχων του Ισραήλ μετά την επίθεση, η οποία άφησε 1.200 νεκρούς και περίπου 250 ομήρους.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε προσφυγικό καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς της Γάζας. Ως πρώιμο μέλος της Χαμάς -που ιδρύθηκε το 1987- ήταν επικεφαλής του κλάδου ασφαλείας της μαχητικής ομάδας, γνωστός για τη σκληρότητά του εναντίον όσων υποπτευόταν ότι κατασκόπευαν για λογαριασμό του Ισραήλ, γεγονός που του χάρισε το προσωνύμιο “Χασάπης της Χαν Γιουνίς”.

Έχοντας περάσει τη μισή ενήλικη ζωή του σε ισραηλινές φυλακές, ο Σινουάρ ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία της οργάνωσης μετά την απελευθέρωσή του το 2011.

Επιλέχθηκε ως ο ηγέτης της ομάδας μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια τον Ιούλιο σε ένα ισραηλινό χτύπημα στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Σε αντίθεση με τον Χανίγια, ο οποίος ζούσε εξόριστος στο Κατάρ για χρόνια, ο Σινουάρ παρέμεινε στη Γάζα. Ως ηγέτης της Χαμάς στην περιοχή από το 2017, εμφανιζόταν σπάνια δημοσίως, αλλά διατηρούσε τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Χαμάς.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τον περασμένο μήνα, άνθρωποι από το περιβάλλον του δήλωσαν στο Reuters ότι παρέμεινε αμετανόητος για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και την επακόλουθη ισραηλινή επίθεση που κράτησε ένα χρόνο στη Γάζα.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button