Κόσμος

Ο «Δούρειος Ίππος» του Ισραήλ που συνέτριψε το βασικό πλεονέκτημα της Χεζμπολάχ σε δευτερόλεπτα

Οι βομβητές στελεχών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου άρχισαν να ηχούν λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ειδοποιώντας τους ότι έχουν λάβει μήνυμα από την ηγεσία τους. Ωστόσο, τα μηνύματα ήταν παγιδευμένα και σε λίγα δευτερόλεπτα οι συσκευές άρχισαν να εκρήγνυνται σκορπώντας τον θάνατο.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνη τη μέρα και άλλοι 2.700 τραυματίστηκαν. Μία δεύτερη επίθεση σημειώθηκε την επομένη, όταν τα γουόκι-τόκι εξερράγησαν μαζικά σκοτώνοντας ακόμη 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 450.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του, ωστόσο πρώην αξιωματούχοι της άμυνας και των πληροφοριών της χώρας ανέφεραν στους New York Times ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ βρίσκονται πίσω από τα χτυπήματα.

Χρειάστηκαν, λοιπόν, λίγα μόλις λεπτά για να μπορέσει το Ισραήλ να συντρίψει ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της πιο ισχυρής στρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Όπως σχολιάζει το CNN, οι αντάρτικες τακτικές της Χεζμπολάχ την είχαν καταστήσει άπιαστο εχθρό, με τα στελέχη της να αποκρύπτουν επιμελώς την ταυτότητά τους, με σκοπό να μην γίνονται στόχος.

Ωστόσο, η διπλή επίθεση στις συσκευές επικοινωνίας των μελών της οργάνωσης μπόρεσε να «ξεσκεπάσει» την ταυτότητά τους κάνοντας σκόνη τη μυστικότητα που αποτελούσε πυλώνα της δράσης της και πετυχαίνοντας ένα καίριο πλήγμα με καταστροφικό αντίκτυπο στο ηθικό των υποστηρικτών της.

Η Χεζμπολάχ έχει δεσμευτεί να απαντήσει στο Ισραήλ με την περιοχή να ακροβατεί ξανά στο χείλος της αβύσσου.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button