Πολιτική

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλείστηκε από τις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που ξεκίνησε με καθυστέρηση το μεσημέρι του Σαββάτου (12/10/2024) η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε με 138 ψήφους σε σύνολο 151, πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά από αυτή την απόφαση, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να κατέβει υποψήφιος.

Ο ίδιος πάντως στην πρώτη του ανάρτηση μετά την απόφαση της ΚΕ τόνισε με νόημα πως «η φωνή μας είναι το Συνέδριο», το οποίο θα διεξαχθεί στις 7-8 Νοεμβρίου και ελπίζει πως εκει μπορεί να υπάρξει διαφορετική απόφαση και να ανακηρυχθεί και πάλι υποψήφιος.

Οι οπαδοί του πάντως δεν πήραν με καθόλου καλό μάτι τον αποκλεισμό του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος υπήρξε ένταση έξω από το ξενοδοχείο όπου έγινε η συνεδρίαση.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας δηλώσεις πραγματοποίησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος που έκανε λόγο για δύσκολη συνεδρίαση και προσπάθεια υπονόμευσης.

«Περφρουρήσαμε το βασικό δικαίωμα κομμάτων αριστεράς να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα. Απαράδεκτο μέλη να δηλώνουν ότι απουσιάζουν. Η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση. Κάναμε ακόμη ένα βήμα συνθετικό παρότι υπήρξε προσπάθεια υπονόμευσης. Προχωράμε με τον οδικό χάρτη που έχουμε επιλέξει».

Στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σπίρτζης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου

«Η σημερινή απόφαση της ΚΕ έσωσε την αξιοπρέπεια του κόμματος», δήλωσε εξερχόμενος ο Χρήστος Σπίρτζης και ανέφερε ότι «μετά από περιπέτεια 11 μηνών  ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα βαρύ πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος». 

Σε ερώτηση για το αν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά και υπογράμμισε πως πρόκειται για «τροπολογία» και ότι «περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό το όπως γίνονται οι ψηφοφορίες εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σε σχετική ερώτηση για την υποψηφιότητα Κασσελάκη ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να είναι μετά την σημερινη απόφαση ενώ στο ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου».

Νωρίτερα σήμερα (12/10/2024) πρόαση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Παράλληλα πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη είχε καταθέσει ο Γιάννης Μουζάλας.

Χρειάστηκαν 2,5 ώρες για να επιτευχθεί απαρτία

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου (12/10/2024) και σε κλίμα ακραίας έντασης καθώς η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 12.30 και χρειάστηκαν 2,5 ώρες για να επιτευχθεί η απαρτία των 148 μελών, με την ένταση να έχει φτάσει στο κόκκινο.

«Η ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει κανονικά πάρα τις απεγνωσμένες προσπάθειες κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα. Απαρτία υπάρχει και έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο η παρουσία πολλών μελών εκτός αιθούσης χωρίς να παίρνουν κάρτα και κάνοντας δηλωσεις δείχνει ότι περιφρονούν την δημοκρατική λειτουργεί του κόμματος εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του ανώτατου οργάνου που είναι η ΚΕ», είχε τονίσει σχετικά το μέλος της ΚΕ, Γιάννης Ματζουράνης.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Τζάκρη: Το μόνο που μένει είναι με διάταγμα να αποκλείσουν τη συμμετοχή Κασσελάκη στις εκλογές

Την ίδια ώρα μέλη της ΚΕ που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκης παρέμεναν έξω από την αίθουσα και είχαν αρνηθεί να προσμετρηθούν ώστε να μην επιτευχθεί απαρτία ενώ κατήγγειλαν μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.

«Δεν υπάρχει απαρτία. Το μόνο που μένει είναι με διάταγμα να αποκλείσουν τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές», είπε η Θοδώρα Τζάκρη, η οποία εξαπέλυσε και επίθεση κατά μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

« Άραγε οι 3 που με την μετακίνηση τους προσχώρησαν στην λογική αποκλεισμού ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου έχουν το ανάστημα να υποστηρίξουν τα όσα δρομολογούν; Oφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων – ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη», είπε χαρακτηριστικά.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ο Θανάσης Οικονόμου δήλωνε από την πλευρά του: «Δεν πήραμε καρτελάκι, δεν δώσαμε διαπιστευτήρια, θέλουν να μας προσμετρήσουν ώστε να δημιουργήσουν τεχνητή απαρτία. Είναι πολιτική η στάση μας να μην νομιμοποιούμε τέτοιου είδους διαδικασίες. Είναι διαδικασίες που θυμίζουν μαύρες μέρες των στρατοδικών της Χούντας».

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Στη συνεδρίαση ο Παύλος Πολάκης δεν έδωσε το παρών ενώ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Εξώδικα» και φαντασιώσεις μεγαλείου αποσύρθηκαν, τακτικές αποκλεισμού υποψηφίων ματαιώνονται. Ο νικητής των εκλογών θα προκύψει στο φως ,με τιμια αντιπαράθεση και με όλους παρόντες».

 

To άρθρο Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκλείστηκε από τις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button