Τεχνολογιά

Ο βασιλιάς Κάρολος αντιμέτωπος με αυτόχθονες ακτιβιστές μια μέρα μετά την επίθεση στο αυστραλιανό κοινοβούλιο

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο Βασιλιάς Κάρολος βρέθηκε αντιμέτωπος για δεύτερη μέρα με ακτιβιστές των Πρώτων Εθνών που αμφισβήτησαν την υπεροχή της βρετανικής μοναρχίας στην Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο Κάρολος συνάντησε γηγενείς πρεσβυτέρους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Εθνικό Κέντρο της Ιθαγενούς Αριστείας (NCIE) στο Σίδνεϊ, ένας του είπε ότι στόχος τους ήταν η «κυριαρχία».

Η επίσκεψη έγινε αφού ο Βασιλιάς κατηγορήθηκε τη Δευτέρα για «γενοκτονία» κατά των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας από τη γερουσιαστή Λίντια Θορπ, η οποία του είπε: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου».

Αφού ο Βασιλιάς μίλησε στους καλεσμένους στο Κοινοβούλιο στην Καμπέρα, η κα Θορπ φώναξε: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μας, δεν είσαι κυρίαρχος… έχεις διαπράξει γενοκτονία κατά του λαού μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχόλιά της επικρίθηκαν ως «ασέβεια» από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αμπανέζι, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, και ο πρωθυπουργός Κιρ Στάμερ υπερασπίστηκε τον Βασιλιά, περιγράφοντάς τον ως «απίστευτο πρεσβευτή».

Ο Πρεσβύτερος Άλαν Μάρεϊ από το Μητροπολιτικό Τοπικό Συμβούλιο Γης Αβορίγινων φάνηκε να αναφέρεται στα λόγια της Θορπ στον χαιρετισμό του στο Σίδνεϊ.

Ο Τσαρλς έγνεψε καταφατικά καθώς εκείνος είπε: «Καλώς ήρθατε στη χώρα. Έχουμε ιστορίες να πούμε, και νομίζω ότι γίνατε μάρτυρας αυτής της ιστορίας χθες στην Καμπέρα, αλλά η ιστορία είναι ακλόνητη και έχουμε πολύ δρόμο για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και αυτό είναι η δική μας κυριαρχία. Αλλά καλώς ήλθατε στη γη του Gadigal».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βασιλιάς στεκόταν δίπλα σε μια υπαίθρια φωτιά για μια παραδοσιακή τελετή καπνίσματος με μέλη του λαού Gadigal του Έθνους Eora.

Το Εθνικό Κέντρο της Ιθαγενούς Αριστείας (NCIE) είναι μια μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση, η οποία στοχεύει να οικοδομήσει γερά θεμέλια και μέλλον για τους Αβορίγινες και τους κατοίκους των νησιών του Στενού Τόρες.

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετέχει σε μια τελετή καπνίσματος

Μιλώντας για τη διαμαρτυρία της Θορπ είπε, ότι ο καθένας έχει επιλογές αλλά ο ίδιος προέρχεται από διαφορετική εποχή.

«Προσωπικά, μεγάλωσα με αυτό και το έχω ζήσει. Κάποτε διαμαρτυρόμασταν και τα κάναμε όλα [αυτά] όταν ήμουν νεότερος, αλλά όχι με κακό τρόπο. Οι άνθρωποι έχουν επιλογές και με έχουν μεγαλώσει οι μεγαλύτεροι μου με σεβασμό».

Σε μια κοντινή αθλητική αίθουσα, ο Βασιλιάς εντυπωσιάστηκε με μια παράσταση χορού από ερμηνευτές των Αβορίγινων και των Νησιωτών του Στενού Τόρες.

Χαιρετίζοντας τους χορευτές στη συνέχεια, είπε: «Έμοιαζε για καλή άσκηση. Δεν νομίζω ότι μπορώ να το κάνω πλέον στην ηλικία μου».

Ο Κάρολος αργότερα μίλησε ιδιωτικά με αρκετούς πρεσβύτερους των Πρώτων Εθνών, ιθαγενείς δασοφύλακες της περιοχής Gamay, και μέλη του Inner City Empowered Communities Group, που παρέχει υπηρεσίες στις τοπικές κοινότητες των Πρώτων Εθνών στο Σίδνεϊ.

Μιλώντας μετά την επίσκεψη, ο κ. Μάριεϊ είπε: «Πάντα λαχταρούμε την επιστροφή της κυριαρχίας μας. Είμαστε ένας κυρίαρχος λαός, δεν έχουμε υπογράψει ποτέ επίσημη συμφωνία ή συνθήκη.

«Η Union Jack (η de facto εθνική σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου) τοποθετήθηκε στη γη μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Έχουμε αγνοηθεί. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας».

Ερωτηθείς αν κατηγορεί τον Βασιλιά, είπε: «Είναι η οικογένειά του που χρονολογείται από το 1770. Έχουμε απευθυνθεί στους Βασιλιάδες και τις Βασίλισσες ζητώντας να μας αναγνωρίσουν, αλλά αγνοηθήκαμε από το 1770.

«Νομίζω ότι άκουσε αυτό που είπα. Η επίσκεψη του Βασιλιά στην Αυστραλία είναι ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα (όπου το κοινό καταψήφισε ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των Αβορίγινων). Υπάρχει κακή αίσθηση στην κοινότητα και οι άνθρωποι μας παραβιάζονται, υφίστανται διακρίσεις και εκτοπίζονται».

Η Κλόε Γουάιτον, 31 ετών, η οποία είναι πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Αθλητικών Ευκαιριών Αβορίγινων (NASCA) είπε ότι η βασιλική επίσκεψη έγινε σε «μια υπέροχη στιγμή για να προβληματιστούμε και να κατανοήσουμε τη θέση μας στην ιστορία».

Ο Γουέιν Γουάρτον, ένας εξέχων ακτιβιστής ιθαγενών από το Μπρίσμπεϊν, συνελήφθη καθώς τα πλήθη περίμεναν τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα.

Ο Γουέιν Γουάρτον

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button