Κόσμος

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι παρουσίασε το «Σχέδιο Νίκης» στην Ουκρανική βουλή

Όπως αναφέρει το CNNi, το σχέδιο, το οποίο αποτελείται από πέντε σημεία και τρία επιπλέον «μυστικά» σημεία που γνωρίζουν μόνο συγκεκριμένοι εταίροι της Ουκρανίας, θα είναι μια γέφυρα προς μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, είπε ο Ζελένσκι στους νομοθέτες στο Κίεβο, καθώς στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας αρκετά για να τερματίσει τον πόλεμο.

Στο επίκεντρο του σχεδίου του Ζελένσκι βρίσκεται η επιθυμία της Ουκρανίας να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που θα οδηγήσει σε πλήρη ένταξη, κάτι όμως για το οποίο δεν έλαβε μια ξεκάθαρη απάντηση από τους συμμάχους του.

Περιγράφει επίσης διατάξεις για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, την εφαρμογή ενός πακέτου μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής και την ανάπτυξη της οικονομίας της Ουκρανίας.

«Αν αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό το Σχέδιο Νίκης τώρα, ίσως μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο το αργότερο τον επόμενο χρόνο», είπε ο Ζελένσκι σε μια έκκληση προς τους νομοθέτες του και το πιο σημαντικό, τους υποστηρικτές της Ουκρανίας στο εξωτερικό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε για πρώτη φορά το «Σχέδιο Νίκης» στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 375 εκατομμυρίων δολαρίων , αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του Κιέβου για άδεια να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία.

Πριν από τη δημόσια ανακοίνωσή του αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι συζήτησε το ειρηνευτικό σχέδιο με ηγέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ – μια περιοδεία που ολοκληρώθηκε χωρίς καμία χώρα να υποστηρίξει δημόσια το σχέδιο.

Σχολιάζοντας το σχέδιο νίκης της Ουκρανίας την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ένα πραγματικό ειρηνευτικό σχέδιο θα απαιτούσε από το Κίεβο «να σοβαρεύονταν» και να συνειδητοποιήσει «τη ματαιότητα της πολιτικής που ακολουθεί».

Σχέδιο πέντε σημείων

Τα -φανερά- σημεία του σχεδίου προβλέπουν:

  1. Πρόσκληση της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των συστημάτων αεράμυνας και επαναλαμβάνοντας την πίεση προς τους συμμάχους να χαλαρώσουν τους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία – κάτι που οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αρνηθεί.
  3. Συνέχιση των επιχειρήσεων της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
  4. Ανάπτυξη ενός «συνολικού πακέτου μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής στο έδαφός της που θα είναι αρκετό για να προστατεύσει την Ουκρανία από οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία».
  5. Αύξηση του οικονομικού δυναμικού της Ουκρανίας και σύσταση σχεδίου ανασυγκρότησης.

Οι προτάσεις έρχονται καθώς η Ουκρανία υποχωρεί στο ανατολικό μέτωπο, με τη Ρωσία να σημειώνει σταδιακή πρόοδο στην περιοχή του Ντόνετσκ και να συνεχίζει να επιτίθεται σε ουκρανικές πόλεις με drones και πυραύλους.

Την Τετάρτη, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης «κοινές αμυντικές επιχειρήσεις με τους γείτονές μας στην Ευρώπη για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και drones εντός της εμβέλειας της αεροπορικής ασπίδας των εταίρων μας». Ωστόσο, ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έβαλε «πάγο» σε αυτά τα σενάρια, λέγοντας ότι η συμμαχία, δεν θα γίνει μέρος της σύγκρουσης.

«Ακούμε τη λέξη «διαπραγματεύσεις» από τους εταίρους μας και η λέξη «δικαιοσύνη» χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο συχνά. Η Ουκρανία είναι ανοιχτή στη διπλωματία, αλλά στην ειλικρινή διπλωματία», είπε ο Ζελένσκι. «Γι’ αυτό έχουμε τη Φόρμουλα Ειρήνης. Είναι εγγύηση διαπραγματεύσεων χωρίς να αναγκάζεται η Ουκρανία να αποδεχθεί την αδικία. Οι Ουκρανοί αξίζουν μια αξιοπρεπή ειρήνη» δήλωσε.

Με πληροφορίες από: Zelensky unveils ‘Victory Plan’ after failing to drum up additional support from alliesBy Lauren Kent, Kostya Gak and Svitlana Vlasova

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button