Πολιτική

«Οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν» – Live η ομιλία του στη Σύνοδο του ΟΗΕ – Galaksias Portal News

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

«Είναι η πρώτη φορά που είμαι εδώ ως ηγέτης χώρας που είναι επικείμενο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κόσμος μας γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής. Εν μέσω απειλών υπάρχουν ευκαιρίες να συνεργαστούμε σε παγκόσμια κλίμακα… Από το 1946 το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει γνωρίσει σημαντική μεταρρύθμιση. Σήμερα δε μπορεί να επιλύσει τα πολύπλοκα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορει για να επιδρά για τη σταθερότητα. Πριν ένα χρόνο δε γνωρίζαμε ότι θα γίνει η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Νοεμβρίου (στο Ισραήλ). Η βία στη Μέση Ανατολή κάνει τους πολίτες να υποφέρουν στη Γάζα. Η Ελλάδα καλεί όσους έχουν επιρροή να οπισθοχωρήσουν από αυτό τον κύκλο βίας και άπαντες να εμπλακούν σε διάλογο αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα υποστηρίζει την εκεχειρία των 21 ημερών… Πρέπει να υπάρξει επιστροφή των ομήρων στη Γάζα».

«Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν με ειρήνη. Είναι προϋπόθεση για το μέλλον και τη σταθερότητα».

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Ουκρανικό λαό. Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας όλων των κρατών».

Για Τουρκία και Κυπριακό

«Η Ελλάδα είναι σε μια πολύπλοκη γειτονιά. Έχω συναντήσει τον πρόεδρο Ερντογάν 6 φορές σε ένα χρόνο. Θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα θέλει να επιλύσει τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι διαφορές δεν είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν. Σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να την αδράξουμε».

«Η κατοχή της Κύπρου είναι παραβίαση των αρχών του Ευρωπαϊκού Χάρτη. Θέλουμε μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μία νομική υπόσταση. Η λύση 2 κρατών δε θα γίνει αποδεκτή. Δεν είναι λύση».

«Καλούμε την Τουρκία να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση»

Για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Η Ελλάδα είχε πάντα όραμα για να μειώσει τις συγκρούσεις. 21 έτη μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να πράξεις να ενστερνιστούν το μέλλον. Η αναβίωση των εθνικισμών δεν έχουν χώρο σήμερα. Οι διεθνής συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Να θυμηθούμε τα λόγια του Τσόρτσιλ: Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να αντέξουν».

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να διευκολύνει τη ζωή μας. Όμως, μπορεί να είναι επιβλαβής χωρίς έλεγχο, αν πέσει στα χέρια κακόβουλων, όπως είπε.

 

To άρθρο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν» – Live η ομιλία του στη Σύνοδο του ΟΗΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button