Ελλάδα

«Οι Δήμοι πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι με όρους αρμοδιότητας, αλλά πραγματικής δυνατότητας» – Galaksias.com

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής στην Προσυνεδριακή Συνάντηση Διαλόγου της ΚΕΔΕ για τους Δήμους της Αττικής

 

Στην ανάγκη να υιοθετηθεί μια ξεκάθαρη αλλαγή πορείας, που θα διασφαλίζει τη δυναμική παρουσία των Δήμων στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αυτοδιοικητικού μοντέλου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Προσυνεδριακή Συνάντηση Διαλόγου της ΚΕΔΕ για τους Δήμους της Αττικής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

«Πάγια θέση μου είναι ότι οι Δήμοι πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι με όρους αρμοδιότητας, αλλά πραγματικής δυνατότητας. Με οριζόντιες γενικές πολιτικές και μη εξειδικευμένες προσεγγίσεις  δεν μπορούμε να πάμε μπροστά στην Αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Κάθε Δήμος αποτελεί ένα γρανάζι ενός ευρύτερου μηχανισμού. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ότι αρκεί ένα γρανάζι να σπάσει για να σταματήσει να λειτουργεί σωστά ολόκληρος ο μηχανισμός».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι οι πολίτες ζητούν να βλέπουν πράξεις στην καθημερινότητά τους, καθώς «το μετρήσιμο αποτέλεσμα είναι το ουσιαστικό κριτήριο», ενώ επανέλαβε την αναγκαιότητα για τη θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που θα καθορίζει σαφώς τις δικαιοδοσίες των Δήμων, με στόχο την αποτελεσματικότητα: «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το γαϊτανάκι των ευθυνών. Έχω πει πολλές φορές ότι για κάθε πρόβλημα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος – ένας να σχεδιάζει, πάντα σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, ένας να υλοποιεί, ένας να λογοδοτεί» τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι εξίσου βασική προϋπόθεση είναι η επαρκής χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων: «Φυσικά για όλες τις μεγάλες τομές απαιτούνται και οι απαραίτητοι πόροι. Αρμοδιότητες χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση είναι κενό γράμμα».

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, «στις προσπάθειές μας έχουμε έναν πολύτιμο σύμμαχο. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, ένας άνθρωπος που γνωρίζει σε βάθος την Αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της», ενώ αναφέρθηκε και στην εξαιρετική – όπως την χαρακτήρισε – προσωπική τους σχέση, «που σφυρηλατήθηκε μέσα στην εποχή των πιο επικίνδυνων κρίσεων. Όπως τότε, έτσι και τώρα είμαι σίγουρος ότι και τώρα βρίσκεται στο πλευρό μας», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος σε προσωπικό τόνο προς τους Δημάρχους της Αττικής, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την χαρά του για τη συμμετοχή του στη διαδικασία, λόγω και της δικής του πολύχρονης παρουσίας στον χώρο, καθώς, όπως είπε, «στην Αυτοδιοίκηση έχω αφιερώσει περισσότερο από το μισό της ζωής μου. Οι αγωνίες σας, οι ανησυχίες, τα διλήμματα που βιώνετε τα γνωρίζω πολύ καλά, τα έχω ζήσει για σχεδόν 20 χρόνια που υπηρέτησα τον Δήμο Βύρωνα, τα 12 από αυτά ως Δήμαρχος».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη διαβούλευση που ξεκινά επισήμως την επόμενη εβδομάδα με τον Υπουργείο Εσωτερικών και την κεντρική κυβέρνηση για τη Νέα Χάρτα Αυτοδιοίκησης. Όπως επεσήμανε, «στη διαβούλευση αυτή οφείλουμε να προσέλθουμε ενωμένοι, τα αποτελέσματά της θα κρίνουν αν θα πάμε μπροστά ή αν θα συνεχίσουμε να είμαστε δέσμιοι των προβλημάτων μας. Τη νέα χάρτα της αυτοδιοίκησης, την οφείλουμε στις γειτονιές μας, στις πόλεις μας, στην Ελλάδα και τους συμπολίτες μας, στα παιδιά μας. Και σε αυτή την προσπάθεια η Αττική θα είναι πρωταγωνίστρια» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

1000019506-1000x645
1000019499-1000x693
1000019510-1000x622

Το φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση είναι διαθέσιμο στον εξής σύνδεσμο:
https://we.tl/t-w0hsCONfPm

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button