Ελλάδα

Οι ξένοι επενδυτές προτιμούν Κρήτη για την αγορά νεόδμητης εξοχικής κατοικίας

Η Κρήτη γίνεται πιο ελκυστική για απόκτηση εξοχικών κατοικιών από πλευράς ξένων επενδυτών. Με τους περιορισμούς στην “χρυσή βίζα” να βρίσκονται επί θύραις, το 2024 ήταν μια χρονιά με αυξημένη κίνηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων από αλλοδαπούς επενδυτές και η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. 
Η αυξημένη ζήτηση από πλευράς ξένων αγοραστών για την απόκτηση νεόδμητων εξοχικών κατοικιών, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το cnn.gr, διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια του 2024, στην Κρήτη, σε νησιά του Ιονίου με «πρωταγωνίστρια» την Κέρκυρα και στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.
Η χώρα μας παραμένει ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για τους ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Elxis-At Home in Greece, ενώ παρότι το κόστος είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος παρατηρείται μία στροφή προς μεγαλύτερα και πιο ακριβά ακίνητα. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γαβριηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Elxis αποδίδεται στο γεγονός ότι «νεόδμητα ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, κοντά ή με θέα προς την θάλασσα και μια σειρά από ανέσεις, με κόστος 350.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το κόστος είναι 40% υψηλότερο κατά μέσο όρο». 
Στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ξεχωρίζει η Κρήτη και οι περιοχές στην νότια πλευρά του νησιού, κυρίως στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων. Σημαντική άνοδος καταγράφεται επίσης στις περιοχές του Ιονίου και κυρίως στην Κέρκυρα καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, όσον αφορά στην ηπειρωτική χώρα. Λόγω μάλιστα του έντονου ενδιαφέροντος, στις παραπάνω περιοχές, σύμφωνα με την Elxis, παρατηρείται και σημαντική αύξηση επενδύσεων για την κατασκευή νέων εξοχικών. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση της εταιρείας, στην Κρήτη με βάση τις άδειες που έχουν εκδοθεί φέτος, θα προστεθούν 2.106 νέες κατοικίες στο σύνολο του νησιού τους επόμενους μήνες. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του έτους εμφανίζεται αυξημένη κατά 51,4% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 57,3% με βάση την επιφάνεια και κατά 56,3% με βάση τον όγκο (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ). Αντίστοιχα στην Κέρκυρα προβλέπεται να κατασκευαστούν 251 νέες κατοικίες ενώ στην Πρέβεζα επιπλέον 535. 

“Αλμα” και στις τιμές 

Την ίδια στιγμή, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία την τελευταία διετία ενώ η Elxis προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών θα συνεχίσουν να ενισχύονται και τα επόμενα χρόνια, με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό 8% – 10%. «Η μέση τιμή πώλησης εξοχικών κατοικιών έχει αυξηθεί κατά 44% και διαμορφώνεται σε 378.500 ευρώ, από 263.000 ευρώ, που ήταν το 2022. Μόνο κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, η αύξηση αγγίζει το 27,8%, έναντι αύξησης 12,5% κατά το διάστημα 2022-2023» όπως αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης. 
Όπως εξηγεί, «η συνολική αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούμε έχει αυξηθεί κατά πολύ την περσινή επίδοση, παρότι σε απόλυτους αριθμούς, οι κατοικίες που έχουν πουληθεί είναι ανάλογες του 2023. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες πωλήσεις μας αφορούν εξοχικά μέσης αξίας 350.000 ευρώ, ενώ πέρσι το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ». 

 
Και στα πέριξ της Αθήνας 

Πέραν των νησιών του Ιονίου, που επίσης συμπεριλαμβάνει στις περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση για αγορά εξοχικού, σε αντίστοιχη πρόσφατη έρευνά της η Spitogatos, μεταξύ των δημοφιλέστερων βρίσκονται επίσης και οι προορισμοί κοντά στην Αθήνα. Έτσι, με βάση τις αναζητήσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών, Ελλήνων και ξένων, στην κορυφαία πεντάδα το 2024, βρίσκονται η Κέρκυρα, η Χαλκιδική, η Καλαμάτα, η Λευκάδα αλλά και το Λουτράκι, περιοχή εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Όσον αφορά στις ζητούμενες τιμές σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των νησιών – κατά 23,9% σε σχέση με πέρσι- καταγράφηκε στην Αντίπαρο με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 5.450 ευρώ το τ.μ. Ακριβότερο νησί για αγορά εξοχικής κατοικίας παραμένει πάντως η Μύκονος με 6.637 ευρώ ανά τ.μ. και αύξηση 5,1% σε σχέση με πέρσι.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button