Πολιτισμός

Ολλανδία: Υπάλληλος μουσείου πετάει κατά λάθος έργο τέχνης στα σκουπίδια

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Το μουσείο ανέκτησε το έργο, που μοιάζει με δύο άδεια κουτιά μπύρας

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Τι ανοησίες είναι αυτές».

Είχατε ποτέ αυτή τη σκέψη κοιτάζοντας ένα έργο μοντέρνας τέχνης;

Λοιπόν, ένας εργαζόμενος ολλανδικού μουσείου σίγουρα το σκέφτηκε. Δεν επρόκειτο για καλλιτεχνική εκτίμηση, σημειώστε το. Ο εργαζόμενος απλώς σκέφτηκε ότι το έργο τέχνης ήταν κυριολεκτικά σκουπίδι.

Πράγματι, το Μουσείο Τέχνης Lisser (LAM) στην πόλη Lisse της Ολλανδίας βρήκε ένα έργο τέχνης που μοιάζει με ένα ζευγάρι άδεια κουτιά μπύρας στον κάδο απορριμμάτων, αφού ένας από τους τεχνικούς του ανελκυστήρα, εξέλαβε τα “σχολαστικά ζωγραφισμένα με το χέρι” κουτιά, για σκουπίδια.

Τα δύο ζωγραφισμένα κουτάκια μπύρας, που δημιουργήθηκαν από τον Γάλλο καλλιτέχνη Alexandre Lavet τη δεκαετία του 1980, ήταν εκτεθειμένα σε ένα γυάλινο ασανσέρ του LAM, όταν το μέλος του προσωπικού υπέθεσε ότι τα είχαν αφήσει εκεί τεμπέληδες επισκέπτες χωρίς να γνωρίζουν τη μουσειακή εθιμοτυπία.

Δεν ήξερε ότι μόλις είχε πετάξει ένα έργο με τίτλο “All The Good Times We Spent Together“, ένα έργο που “απαιτούσε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργηθεί”, σύμφωνα με το μουσείο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του καλλιτέχνη, τα έργα αυτά είναι “ένας φόρος τιμής στους δρόμους των Βρυξελλών, στα στούντιο των καλλιτεχνών, στα διαμερίσματα των φίλων, στα πάρτι, στα εγκαίνια εκθέσεων σε γκαλερί και σε χώρους καλλιτεχνών, και σε αυτό το κοινό και οικείο αντικείμενο που φέρνει τους ανθρώπους και τους φίλους κοντά”.

Όταν η επιμελήτρια Elisah van den Bergh παρατήρησε ότι το έργο τέχνης έλειπε, ξεκίνησε μια έρευνα και τα κουτιά βρέθηκαν σε μια σακούλα απορριμμάτων την τελευταία στιγμή – καθώς οι σακούλες ήταν έτοιμες για απόρριψη.

Τα κουτάκια μπύρας καθαρίστηκαν και τοποθετήθηκαν στην είσοδο του μουσείου για να “τους δώσουν τη στιγμή τους στο προσκήνιο”, μοιράστηκε η Elisah van den Bergh με το AFP.

Το μουσείο τόνισε ότι δεν υπάρχει “καμία κακή διάθεση” προς τον τεχνικό, λέγοντας ότι “απλώς έκανε τη δουλειά του με καλή πίστη”.

Ο Sietske van Zanten, διευθυντής του μουσείου LAM, δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν “κατά κάποιον τρόπο μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας της τέχνης του Alexandre Lavet”.

“Το θέμα της συλλογής μας είναι το φαγητό και η κατανάλωση”, πρόσθεσε ο van Zanten. “Η τέχνη μας ενθαρρύνει τους επισκέπτες να δουν τα καθημερινά αντικείμενα υπό νέο πρίσμα. Παρουσιάζοντας έργα τέχνης σε απροσδόκητα μέρη, ενισχύουμε αυτή την εμπειρία και προσπαθούμε να εκπλήσσουμε τον επισκέπτη συνεχώς”.

Αποστολή εξετελέσθη. Και τα κουτάκια μπύρας σώθηκαν από τον κάδο απορριμμάτων.

Περισσότερες πηγές • AFP, alexandrelavet.fr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button