Κόσμος

Οργισμένη υποδοχή του βασιλιά Καρόλου στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας – Galaksias.com

Η ανεξάρτητη γερουσιαστής Λίντια Θορπ, που βρισκόταν στο πίσω μέρος της αίθουσας, φώναξε στο βασιλικό ζεύγος, σύμφωνα με το CNNi: «Δώστε πίσω τη γη μας! Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε». Άμεσα, οι αξιωματικοί ασφαλείας την απομάκρυναν από το χώρο.

Την ένταση πυροδότησε η ομιλία του Βρετανού βασιλιά, ο οποίος αναγνώρισε τον λαό των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας, που ζούσαν στη γη για δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των Βρετανών εποίκων πριν από περισσότερα από 230 χρόνια.

«Οι άνθρωποι των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να μοιράζονται μαζί μου τόσο γενναιόδωρα τις ιστορίες και τους πολιτισμούς τους», είπε ο Κάρολος.

«Η εμπειρία μου έχει διαμορφωθεί και ενισχυθεί από αυτή τη σοφία».

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μια παραδοσιακή τελετή υποδοχής της φυλής των Αβορίγινων έξω από το Κοινοβούλιο για το βασιλικό ζεύγος, αλλά για πολλούς από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας, δεν ήταν ευπρόσδεκτοι.

Υποδοχή του βρετανικού στέμματος στην Αυστραλία από ιθαγενείς

Saeed Khan/Pool Photo via AP

Η άφιξη Βρετανών εποίκων στην Αυστραλία οδήγησε στη σφαγή των αυτόχθονων πληθυσμών σε εκατοντάδες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα μέχρι τη δεκαετία του 1930. Οι απόγονοί τους έχουν χαραγμένες αυτές τις μνήμες στο νου τους μέσα από τις ιστορίες που τους έχουν διηγηθεί οι οικογένειές τους, ενώ μάλιστα ακόμη και σήμερα πέφτουν θύματα ρατσισμού και συστημικών διακρίσεων.

Η Θορπ αγωνίζεται χρόνια τώρα για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιθαγενών και στο παρελθόν έχει εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις της στη βρετανική μοναρχία.

Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας δεν παραχώρησαν ποτέ την κυριαρχία τους και δεν συμμετείχαν ποτέ σε διαδικασία συνθήκης με το βρετανικό στέμμα. Η Αυστραλία παραμένει μια χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς της βασιλείας, με αρχηγό κράτους τον βασιλιά Κάρολο.

Το κόμμα των Πρασίνων ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η παρουσία του Βασιλιά ήταν «μια σημαντική περίσταση για ορισμένους» αλλά και μια «υπενθύμιση του συνεχιζόμενου τραύματος της βρετανικής αποικιοκρατίας» για πολλούς ανθρώπους των Πρώτων Εθνών.

Υπενθυμίζεται ότι, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα έφτασαν στο Σίδνεϊ την Παρασκευή (18/10) στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του μονάρχη από τότε που ανέβηκε στον θρόνο.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button