Εργασία

ΠΑΝΣΥΠΟ: Η ΔΥΠΑ επιχορήγησε επιχειρήσεις χωρίς να τις υποχρεώσει να προσκομίσουν παραστατικά δαπανών

Η Δ.ΥΠ.Α. επιχορήγησε επιχειρήσεις χωρίς να τις υποχρεώσει να προσκομίσουν παραστατικά δαπανών, στο πλαίσιο της δράσης «Πρόγραμμα επιχορήγησης νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 – 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία», σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ -ΤΟΕΕ – τΟΕΚ.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Η πολυδιαφημισμένη δράση αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι 30-55 ετών, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.

Διαβάζοντας την περιγραφή του προγράμματος ο κάθε ενδιαφερόμενος διαμορφώνει την άποψη ότι θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που ως κύριο αντικείμενο θα έχουν τα ψηφιακά εργαλεία για την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας τους μέσω του διαδικτύου.

Για άλλη μια φορά όμως η Δ.ΥΠ.Α. αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων αφού η Δημόσια Πρόσκληση στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι όροι και προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα,  ενσωμάτωσε σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις (ΚΑΔ) με την προϋπόθεση να κατασκευάσουν απλά έναν οποιαδήποτε διαδικτυακό τόπο (site). Χωρίς καν να συμπεριλάβουν ποιοτικούς δείκτες επιλογής/βαθμολόγησης όπως για παράδειγμα το να διαπιστώνεται εάν εξυπηρετούνται πελάτες ηλεκτρονικά. Δεν ενδιαφέρει τη Δ.ΥΠ.Α. δηλαδή εάν τα χρήματα που επιχορήγησε είχαν αποτέλεσμα την αύξηση ή ακόμα και την εν μέρει διαδικτυακή εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων παρότι αυτός ήταν ο σκοπός της χρηματοδότησής τους.

Έτσι, για τη Δ.ΥΠ.Α. αρκεί μια φωτογραφία από το site ή απλά να υπάρχει μόνο ως ιστοσελίδα για να επιχορηγήσει με 14.800 € μια επιχείρηση προσκομίζοντας μια απόδειξη-σύνοψη εσόδων – εξόδων από την ΑΑΔΕ με οποιοδήποτε συνολικό ποσό χωρίς την θέσπιση ελάχιστου τζίρου, καθώς και να έχει αναρτήσει την αφίσα χρηματοδότησης σε εμφανές σημείο και να υπάρχει πρόσβαση αναπήρων.

Όμως η χαλαρότητα που επέδειξε η Δ.ΥΠ.Α. στη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων του εν λόγω προγράμματος δεν περιορίστηκε μόνο στο ότι δεν την ενδιέφερε καν για το εάν οι επιχειρήσεις που έδωσε τόσα λεφτά εξυπηρετούν μέσω του διαδικτύου.

Δεν έθεσε ούτε μια ημέρα περιοριστικής προθεσμίας πλέον του ενός έτους (όσο διαρκεί η εκταμίευση των τριών δόσεων) για να μην κλείσει η επιχείρηση με αποτέλεσμα να είναι νόμιμη η χρηματοδότηση μιας επιχείρησης εάν κλείσει μια μόλις ημέρα μετά το έτος χρηματοδότησής της.

Είναι γνωστό ότι η Δ.ΥΠ.Α. οφείλει να διεξάγει αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις για να διασφαλίζεται από την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος απέναντι σε πρακτικές ορισμένων επιτήδειων που εισπράττουν Κρατικές επιχορηγήσεις χωρίς να εξυπηρετούν τους σκοπούς του κάθε προγράμματος, με αποτέλεσμα τον προσωπικό τους πλουτισμό και την εξαπάτηση του Υπηρεσίας.

Η Δ.ΥΠ.Α. όμως δεν φρόντισε να συμπεριλάβει στην εν λόγω Δημόσια Πρόσκληση του προγράμματος παρά την διενέργεια ενός μόνο επιτόπιου ελέγχου, στο τέλος του προγράμματος, πριν την εκταμίευση της τελευταίας τρίτης δόσης ενώ επιπλέον αιφνίδιο έλεγχο φρόντισε να γίνεται μόνο εάν κατατεθεί συγκεκριμένη καταγγελία.

Το κυριότερο όμως που έγινε είναι ότι η Δ.ΥΠ.Α. δεν υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να προσκομίσουν τις αποδείξεις δαπανών (ενοικίων, προμήθειας προϊόντων, κατασκευής του χώρου επιχείρησης κ.α). Δηλαδή ο κάθε επιχορηγούμενος θα εισπράξει το ίδιο ποσό των 14.800€ ακόμα και εάν έχει δαπανήσει ένα οποιοδήποτε ελάχιστο ποσό για την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησής του.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 28.120.000€ και συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) και του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ2021-2027).

Για ποια ακριβώς αποτελεσματικότητα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα μιλάνε όταν δεν τους ενδιαφέρει να επιλέξουν σχέδια δράσεις των επιχειρήσεων με βάση συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες που θα επιχορηγήσουν βιώσιμες απασχολήσεις;

  • Πώς ακριβώς εξασφαλίζεται η Δ.ΥΠ.Α από όσους συστηματικά επιχορηγούνται με Κρατικό χρήμα χωρίς να αποδεικνύεται ότι ο σκοπός τους είναι πράγματι η ίδρυση μιας βιώσιμης επιχείρησης;
  • Ακολουθείται η ίδια πολιτική χαλαρότητας των όρων και προϋποθέσεων για τα προγράμματα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες;
  • Σε ποιους κλάδους επιχειρήσεων κατευθύνθηκε η συγκεκριμένη Δράση ανά Π.Ε και ποιος είναι ο τζίρος τους/ανά κλάδο αλλά και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούν; Πόσες επιχειρήσεις από όσες χρηματοδοτήθηκαν έχουν τζίρο κάτω των 1.000€, 5.000€, των 10.000€ και 15.000€ ;
  • Πόσους πελάτες εξυπηρετούν ψηφιακά καθημερινά/μηνιαίως και πόσες τελικώς επιχειρήσεις
    θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά το ένα έτος που διαρκεί η επιχορήγηση;
  • Υπάρχουν εταιρείες που τελικώς εισέπραξαν τη πρώτη ή και τη δεύτερη δόση της επιχορήγησης και τελικώς δεν λειτουργούν;
  • Γιατί δεν αποφασίστηκε από την Δ.ΥΠ.Α. η διεξαγωγή συνεχών αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων στις επιχορηγούμενες επιχειρήσεις για να διαπιστώνεται σε τακτική βάση η λειτουργία τους και εάν συνεχίζουν να τηρούν τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος για τoυς οποίους χρηματοδοτήθηκαν;

Γιατί δεν ενσωματώθηκαν τακτικοί  διοικητικοί έλεγχοι με ποιοτικούς δείκτες κατά τη διάρκεια του προγράμματος για όλες τις επιχειρήσεις έτσι ώστε βάσει των αποτελεσμάτων η Δ.ΥΠ.Α. να παράσχει στήριξη και συμβουλές για την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών;

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button