Οικονομία

Πέφτει η τιμή του, αλλά παραμένουν οι προβλέψεις για τα 90 δολάρια το δολάριο – Galaksias Portal News

Η αγορά πετρελαίου άνοιξε κατά την τρέχουσα εβδομάδα με πτώση καθώς περίμενε να δει αν το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά της Τεχεράνης για την πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποθαρρύνει ένα χτύπημα στα κοιτάσματα αργού του Ιράν.

Το μπρεντ διολίσθησε κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα από τον Ιανουάριο του 2023 την περασμένη εβδομάδα, ενώ η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης (West Texas Intermediate) ήταν κοντά στα 74 δολάρια. Ο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή (4.10.24) ότι δεν γνωρίζει πότε θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση, αλλά «θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαϊκά πεδία». Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έχει αυξήσει τους φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή και προκάλεσε “καταιγίδα” στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης (οption market). Παρόλα αυτά, τα ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου – ιδίως από τον Νο 1 εισαγωγέα Κίνα – και η υπερπροσφορά συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από την αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Μέση Ανατολή παραμένει σε ένταση, με το Ισραήλ έστειλε ξανά στρατεύματα στη βόρεια Γάζα το περασμένο Σαββατοκύριακο (5-6.10.24) και να συνεχίζει τις αεροπορικές επιθέσεις και τους περιορισμένους χερσαίους ελιγμούς στο Λίβανο. Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει επανέλθει σε σχεδόν πλήρη δυναμικότητα και θα μπορούσε να είναι ευάλωτη καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις.

Η αγορά βρίσκεται «σε ένα παιχνίδι αναμονής προς το παρόν», καθώς οι traders περιμένουν σαφήνεια σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής της IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη. Οποιοδήποτε χτύπημα στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν «μπορεί να δει τις τιμές του αργού τύπου Brent να κατευθύνονται πάνω από το επίπεδο των 80 δολαρίων».

Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης για το πετρέλαιο συνεχίζουν να διατηρούν την προτίμησή τους προς τα ανοδικά δικαιώματα αγοράς – τα οποία αποφέρουν κέρδη στους αγοραστές όταν τα προθεσμιακά συμβόλαια κερδίζουν. Ένας δείκτης της τεκμαρτής μεταβλητότητας για το Brent ήταν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν προσθέσει περισσότερες καθαρές θέσεις long για το παγκόσμιο δείκτη αναφοράς.

Η Goldman Sachs Group προέβλεψε ότι το Brent θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 90 δολάρια, εάν διακοπεί η προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτών, μεταξύ των οποίων και ο Daan Struyven. Ωστόσο, η JPMorgan Chase δήλωσε ότι η επίθεση στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης δεν θα ήταν η προτιμώμενη πορεία δράσης.

Η Σαουδική Αραβία, εν τω μεταξύ, αύξησε την κύρια τιμή του πετρελαίου της για τους αγοραστές στην Ασία κατά μεγαλύτερο του αναμενόμενου ποσό, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τις τιμές όλων των ποιοτήτων που εξάγονται στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο κορυφαίος οικονομικός σχεδιαστής της Κίνας θα πραγματοποιήσει ενημέρωση Τύπου την Τρίτη για να συζητήσει μια δέσμη πολιτικών με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης την Κυριακή. Οι προσδοκίες αυξάνονται μεταξύ των αναλυτών ότι το Πεκίνο θα επεκτείνει τις δημόσιες δαπάνες στο πλαίσιο του πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

To άρθρο Πετρέλαιο: Πέφτει η τιμή του, αλλά παραμένουν οι προβλέψεις για τα 90 δολάρια το δολάριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button