Πολιτισμός

Πλήρες αντίγραφο του μυστικού δωματίου της Άννας Φρανκ θα εκτεθεί στη Νέα Υόρκη

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Η καθηλωτική εγκατάσταση θα αποτελέσει μέρος της επερχόμενης έκθεσης “Anne Frank The Exhibition” στο Κέντρο Εβραϊκής Ιστορίας στο Μανχάταν.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Κεντρικό στοιχείο του μουσείου Anne Frank House, που βρίσκεται σε ένα από τα ιστορικά κανάλια του Άμστερνταμ, είναι τα ίδια τα δωμάτια όπου η νεαρή Εβραία και η οικογένειά της κρύφτηκαν από τους Ναζί. Τώρα ένα αντίγραφο πλήρους κλίμακας αυτού του μυστικού δωματίου κατευθύνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Σπίτι της Άννας Φρανκ θα παρουσιάσει αυτό που θα αποκαλούσα πρωτοποριακή εμπειρία εκτός Άμστερνταμ. Να βυθίσει τους επισκέπτες σε μια πλήρους κλίμακας, σχολαστική αναπαράσταση του μυστικού δωματίου. Εκείνα τα δωμάτια όπου η Άννα Φρανκ, οι γονείς της, η αδελφή της, τέσσερις άλλοι Εβραίοι, πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια κρυμμένοι για να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Ναζί», δήλωσε ο διευθυντής του Anne Frank House, Ρόναλντ Λίοπονλντ, στο Associated Press σε συνέντευξή του σχετικά με την επικείμενη έκθεση.

Κατασκευασμένο για να αντικατοπτρίζει το πραγματικό δωμάτιο όπου η Άννα έγραψε το διάσημο ημερολόγιό της, το αντίγραφο προσκαλεί τους επισκέπτες να μπουν στον κόσμο που κατοικούσε, βιώνοντας τα στενά διαμερίσματα και την πραγματικότητα της ζωής στην κρυψώνα.

Μια γρήγορη υπενθύμιση της ιστορίας της Άννας Φρανκ: Τον Ιούλιο του 1942, η 13χρονη Άννα, μαζί με τους γονείς της Όττο και Έντιθ και την 16χρονη αδελφή της Μάργκοτ, αναζήτησαν καταφύγιο στο κρυφό παράρτημα στο Άμστερνταμ. Λίγο αργότερα, στην οικογένεια προστέθηκε η οικογένεια van Pels – ο Hermann, η Auguste και ο 15χρονος γιος τους, Peter. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Fritz Pfeffer μπήκε επίσης στο δωμάτιο, επιδιώκοντας να ξεφύγει από τους Ναζί κατακτητές στην Ολλανδία.

Η ομάδα παρέμεινε στο δωμάτιο για δύο χρόνια, ζώντας υπό τον συνεχή φόβο της ανακάλυψης. Το 1944, η κρυψώνα τους αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα την εκτόπισή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η Anne και η Margot μεταφέρθηκαν αργότερα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen, όπου υπέκυψαν στον τύφο τον Φεβρουάριο του 1945, λίγες εβδομάδες πριν από την απελευθέρωση του στρατοπέδου. Η Anne ήταν μόλις 15 ετών.

Ο Ότο Φρανκ, ο μοναδικός επιζών από το δωμάτιο, δημοσίευσε το ημερολόγιο της Άννας μετά τον πόλεμο, μετατρέποντάς το σε παγκόσμιο φαινόμενο.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 27 Ιανουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, και τιμά την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς.

Ο Λίοπολντ τόνισε ότι υπόσχεται να είναι “μια καθηλωτική, διαδραστική, συναρπαστική εμπειρία” για τους επισκέπτες.

Στον πυρήνα της θα βρίσκεται ένα σχολαστικά ανακατασκευασμένο δωμάτιο, αλλά η έκθεση θα εξερευνήσει επίσης την ιστορία της οικογένειας της Ανν – από τη ζωή τους στη Γερμανία και τη μετεγκατάστασή τους στην Ολλανδία μέχρι την απόφασή τους να κρυφτούν, την τελική ανακάλυψή τους από τους Ναζί, την απέλαση και τον τραγικό θάνατο της Ανν, καθώς και την απόφαση του Όττο να δημοσιεύσει το ημερολόγιό της μετά τον πόλεμο.

“Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε με αυτή την έκθεση είναι ότι οι άνθρωποι, οι επισκέπτες μας θα μάθουν για την Άννα όχι μόνο ως θύμα, αλλά μέσα από τον πολύπλευρο φακό μιας ζωής, ως έφηβη κοπέλα, ως συγγραφέας, ως σύμβολο ανθεκτικότητας και δύναμης. Ελπίζουμε ότι θα αναλογιστούν το πλαίσιο που διαμόρφωσε τη ζωή της”, δήλωσε ο Leopold στο Associated Press.

Για τη διευθύντρια του Οίκου της Άννας Φρανκ, η έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω της αύξησης του αντισημιτισμού και του ευρέως διαδεδομένου θυμού για τον καταστροφικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα – ο οποίος έχει πλέον επεκταθεί στον Λίβανο – μετά τις φονικές επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

“Με ολοένα και λιγότερους, λιγότερους, επιζώντες στις κοινότητές μας, με τον καταστροφικό αντισημιτισμό και άλλες μορφές ομαδικού μίσους να αυξάνονται στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αισθανόμαστε … ότι η ευθύνη μας ως Σπίτι της Άννας Φρανκ δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη”, δήλωσε ο Leopold. “Και αυτή η έκθεση είναι επίσης εν μέρει μια απάντηση σε αυτή την ευθύνη να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να σταθούν ενάντια στον αντισημιτισμό, να σταθούν ενάντια στο ομαδικό μίσος”.

Ωστόσο, ένα βασικό αντικείμενο δεν θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ: Το ίδιο το ημερολόγιο της Ανν.

“Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε με το ημερολόγιο, τα γραπτά, τα τετράδια και τα ελεύθερα φύλλα που έγραψε η Ανν. Είναι πολύ εύθραυστα, πολύ ευάλωτα για να ταξιδέψουν”, δήλωσε ο Leopold.

Μεταξύ των 125 αντικειμένων που θα ταξιδέψουν από το Άμστερνταμ για την έκθεση της Νέας Υόρκης θα είναι φωτογραφίες, άλμπουμ, αντικείμενα -μεταξύ των οποίων ένα από τα κίτρινα αστέρια που οι Εβραίοι ήταν υποχρεωμένοι να φορούν στην κατεχόμενη Ολλανδία- καθώς και το Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας που κέρδισε η Σέλεϊ Γουίντερς για τον ρόλο της στην ταινία “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” του 1959.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η έκθεση Anne Frank The Exhibition θα διαρκέσει από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2025 στο Κέντρο Εβραϊκής Ιστορίας.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button