Πολιτισμός

Πλησιάζει το τέλος της πρώτης θέσης στις πτήσεις; Τι κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Ενώ πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες αποχαιρετούν την πρώτη θέση, ορισμένες -ιδιαίτερα στην Ευρώπη- επενδύουν περισσότερο από ποτέ στις πολυτελείς καμπίνες.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Είτε ταξιδεύετε συχνά στην πρώτη θέση είτε είναι ένα μακρινό όνειρο, η εμπειρία αυτή μπορεί σύντομα να τελειώσει παγκοσμίως.

Η Oman Air ανακοίνωσε ότι καταργεί μια για πάντα τις καμπίνες πρώτης θέσης και αντ’ αυτού ανοίγει μια νέα καμπίνα Business Studio.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις της Turkish Airlines και της Air New Zealand.

Ποια είναι η γοητεία της αφαίρεσης της πρώτης θέσης από τα αεροπλάνα;

Ενώ ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που κόβουν την πρώτη θέση έχει αυξηθεί τελευταία, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει από το 2000.

Εκείνη τη χρονιά, καθώς οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες στριμώχνονταν στο φθηνότερο άκρο της αγοράς, η British Airways ήταν η πρώτη που πρόσθεσε ξαπλωτά κρεβάτια στις καμπίνες της business class. Σύντομα, πολλοί ανταγωνιστές ακολούθησαν το παράδειγμά της, γεγονός που γρήγορα απαξίωσε τις προσφορές της πρώτης θέσης.

Έκτοτε, τα προνόμια στην business class βελτιώθηκαν και αυτό σήμαινε ότι το ποιοτικό χάσμα μεταξύ πρώτης και business class μειώθηκε.

Ενώ το όνομα Business Studio της Oman Air υποδηλώνει ότι οι νέες καμπίνες μπορεί να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή business class, στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Θα είναι συμπληρωματικές των υφιστάμενων θέσεων business, παρά το γεγονός ότι είναι μάλλον ακριβότερες. Θα είναι, ωστόσο, ελαφρώς φθηνότερες από τις θέσεις της πρώτης θέσης, γεγονός που θα μπορούσε να προσελκύσει κάποιους που αναζητούν μια εμπειρία υψηλών προδιαγραφών με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό.

Και σίγουρα θα είναι πολυτελής, με κάθε καμπίνα να διαθέτει τοίχους ιδιωτικότητας ως στάνταρ, προσωπική οθόνη 23 ιντσών και δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi, καθώς και γεύματα à la carte.

«Στα μάτια των περισσότερων επιβατών σήμερα, η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της business class είναι μόνο στο όνομα», δήλωσε στο Thrillist ο Ben Mutzabaugh, ανώτερος συντάκτης αερομεταφορών στο The Points Guy.

«Ειδικά στις μεγάλες διεθνείς πτήσεις, οι περισσότερες από αυτές τις καμπίνες διαθέτουν καθίσματα που μετατρέπονται σε ξαπλωτά κρεβάτια – ορισμένα με συρόμενες πόρτες που μετατρέπουν τον χώρο των επιβατών σε ιδιωτικό θάλαμο. Είτε το ονομάζετε “πρώτη” είτε “business”, οι επιβάτες των περισσότερων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών θα βρουν αυτά τα καθίσματα αρκετά σικάτα».

Η Virgin Atlantic με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινίασε πρόσφατα μια νέα υπηρεσία Airbus A350, με σημαντικά λιγότερα καθίσματα business θέσης από ό,τι στα προηγούμενα σκάφη. Ενώ θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η αεροπορική εταιρεία προσπαθεί να βάλει περισσότερους ανθρώπους σε κάθε πτήση, κάτι που είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι σε θέση να βγάλουν κέρδος, έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση για να κρατήσει τους πλούσιους επιβάτες ευχαριστημένους.

Ποιες αεροπορικές εταιρείες αντιστρατεύονται την τάση και βελτιώνουν τις προσφορές πρώτης θέσης;

Η Virgin Atlantic, η οποία αποκαλεί την προσφορά της πρώτης θέσης “upper class”, αξιοποίησε στο έπακρο τον μικρότερο αριθμό θέσεων business class στο A350 της, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες της ανώτερης κατηγορίας.

Εισήγαγε το “The Booth”, έναν ημι-ιδιωτικό χώρο με θέσεις για δύο μόνο άτομα. Οι ευκατάστατοι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν μια εμπειρία γευσιγνωσίας κρασιών ή μια δοκιμή κονιάκ με συνδυασμό σοκολάτας, καθώς και ένα ιδιωτικό δείπνο ή “game time”, που είναι απλά ένα παιχνίδι με χαρτιά, αλλά με τα τραπουλόχαρτα της Virgin Atlantic.

Δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς κοστίζει αυτή η εμπειρία, καθώς μπορεί να γίνει κράτηση μόνο επί του σκάφους, αλλά, δεδομένου ότι οι υπερατλαντικές πτήσεις μετ’ επιστροφής μπορεί να κοστίσουν χιλιάδες ευρώ, δεν είναι πιθανό να είναι φθηνή.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το “The Booth” προστίθεται στο “The Bar” της Virgin, στα αεροσκάφη Airbus A330 και Boeing 787, και στο “The Loft”, στα αεροσκάφη A330neo και σε επιλεγμένα αεροσκάφη Airbus A350. Αν και είναι διαθέσιμα μόνο στους επιβάτες που ταξιδεύουν στην “ανώτερη θέση”, είναι λιγότερο αποκλειστικά από το “The Booth”, καθώς όλοι οι επιβάτες της ανώτερης θέσης μπορούν να κάνουν χρήση των χώρων.

Αυτή η εστίαση σε πρόσθετες υπηρεσίες για την πρώτη θέση είναι σίγουρα ασυνήθιστη στο σημερινό κλίμα.

Ποιες αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να προσφέρουν πρώτη θέση;

Οι περισσότεροι αερομεταφορείς των ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταλείψει τις θέσεις πρώτης θέσης κατά την προηγούμενη δεκαετία, αλλά, στη Virgin και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση.

Σήμερα, υπάρχουν μόνο μια χούφτα αερομεταφορείς που διατηρούν τόσο την πρώτη όσο και την business θέση σε μεγάλα διεθνή δρομολόγια, με τη Lufthansa, τη British Airways και την Air France να ηγούνται.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ενώ η British Airways εγκαινίασε τη νέα φανταχτερή σουίτα πρώτης θέσης σε ορισμένα δρομολόγια Boeing 777 στα τέλη του περασμένου έτους, η Air France επέλεξε να επενδύσει ακόμη περισσότερο στο πιο ελίτ προϊόν της.

Οι νέες καμπίνες “La Première” της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας πωλούνται ως “οι μακρύτερες στην αγορά” και είναι σίγουρα ευμεγέθεις.

Κάθε ατομική σουίτα διαθέτει έως και πέντε παράθυρα, καθώς και δύο οθόνες τηλεόρασης και ένα ασύρματο tablet ελέγχου του καθίσματος.

Οι επιβάτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τρεις αρθρωτούς χώρους καθιστικού, οι οποίοι περιλαμβάνουν ξεχωριστό κάθισμα, καναπέ και κρεβάτι, μαζί με ένα διαχωριστικό από το δάπεδο μέχρι την οροφή για μέγιστη ιδιωτικότητα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Προς το παρόν είναι διαθέσιμες μόνο στα αεροσκάφη 777, αλλά η Air France αναφέρει ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις σουίτες σε περισσότερα αεροπλάνα στο εγγύς μέλλον.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa κλίνει επίσης σταθερά προς την πρώτη θέση. Πρόσφατα λάνσαρε τις αναβαθμισμένες καμπίνες της για μεγάλες πτήσεις, γνωστές ως “Allegris”.

Κάθε σουίτα αποτελείται από μια καμπίνα με διπλό χώρο, η οποία προσφέρει τοίχους ψηλούς μέχρι το ταβάνι για ιδιωτικότητα, καθώς και ένα μεγάλο τραπέζι και δύο καθίσματα που μπορούν να συνδυαστούν σε ένα άνετο διπλό κρεβάτι, αν χρειαστεί.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button