Εργασία

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Διώκονται εργαζόμενοι από δημάρχους -Η περίπτωση του Δ. Χανίων

Το προεδρείο του 50 ου ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησε σε έκδοση ψηφίσματος με θέμα τις δυσμενείς μετακινήσεις, καθαιρέσεις και καρατομήσεις Δημοτικών υπαλλήλων με απόψεις αντίθετες προς την διοίκηση.

Ειδικότερα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλει:

Ένα νέο δυστοπικό τοπίο με θύματα εργαζόμενους και θύτες Δημάρχους και αιρετούς άρχοντες, εξυφαίνεται όλο και συχνότερα στους Δήμους όλης της χώρας.

Έχουν αυξηθεί δραματικά οι δυσμενείς μετακινήσεις, καθαιρέσεις και καρατομήσεις Δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και οι έντονες συνεχείς ψυχολογικές πιέσεις προς συναδέλφους που αρνούνται να συμμετέχουν σε καταφανώς παράνομες διαδικασίες, τις οποίες και αναδεικνύουν καταγγέλλοντας έκνομες πράξεις των διοικήσεων των Δήμων.

Διώκονται συνάδελφοι που εκφράζουν, όπως έχουν δικαίωμα, πολιτικές θέσεις και απόψεις αντίθετες προς την διοίκηση, αλλά και όταν υπερασπίζονται συναδέλφους τόσο για το δικαίωμα στην άσκηση των συνδικαλιστών τους καθηκόντων όσο και στον αγώνα τους για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Δημοτικών Υπηρεσιών αντιδρώντας στην εκχώρηση των  δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Ξεχνούν πολλοί Δήμαρχοι ότι οφείλουν να διοικούν στο πλαίσιο της νομιμότητας με αξιοκρατία και με μοναδικό γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών προς όφελος των Δημοτών.

Ξεχνούν ότι ασκούν Δημόσια Διοίκηση και συμπεριφέρονται σαν οι Δήμοι να είναι προσωπικές επιχειρήσεις και τσιφλίκια τους. Εσκεμμένα αγνοούν ότι είναι υποχρεωμένοι να αιτιολογούν επαρκώς τις ενέργειες και τις αποφάσεις τους και ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται αυταρχικά κινούμενοι με προσωπικά κριτήρια  αναπτύσσοντας τις δικές τους ατζέντες.

Τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές δεν αρμόζουν στην εποχή μας και  θυμίζουν πρακτικές διώξεων υπαλλήλων άλλων ζοφερών εποχών που αμετάκλητα έχουν καταδικαστεί.

Η περίπτωση στα Χανιά

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Αθηνάς Γιαννουλάκη, και η απομάκρυνση-μετακίνηση της από την Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, με απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Χανίων και με αφορμή και πρόσχημα την κυβερνητική απόφαση για κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Επιχειρήσεων των Δήμων σε όλη τη χώρα. Η Δημοτική αρχή επέλεξε, ενώ είχε την νόμιμη επιλογή να μη το πράξει, να αντικατασταθεί εν τάχυ από έναν μη έμπειρο με το αντικείμενο συνάδελφο, καθώς και την ανάθεση μέρους της επι είκοσι (20) χρόνια εργασίας της, τα εκπαιδευτικά Προγράμματα, εφεξής να τα διεκπεραιώνει η Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου Χανίων!

Η μετακίνηση της συναδέλφισσας Αθηνάς Γιαννουλάκη, είχε απόχρωση πολιτική και δεν σχετίζεται στο παραμικρό με τις υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου. Η Αθηνά Γιαννουλάκη, για χρόνια ως Πρόεδρος του Σωματείου αλλά και σήμερα με την πολιτική της δράση στέκεται εμπόδιο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζουμε στους Δημάρχους το απόφθεγμα του Αγάθωνα ότι:

«Ο άρχοντας πρέπει να θυμάται τρία πράγματα. Πρώτο, ότι διοικεί ανθρώπους. Δεύτερο, ότι πρέπει να διοικεί σύμφωνα με τους Νόμους. Τρίτο, ότι δεν θα διοικεί αιώνια».

Καλούμε την Κ.Ε.Δ.Ε. και το Υπουργείο Εσωτερικών να προβούν στις απαραίτητες συστάσεις αλλά και παρεμβάσεις.

Διεκδικούμε:

  • Τον σεβασμό της αξιοπρέπειας, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των Δημοτικών Υπαλλήλων.
  • Την αξιοκρατική, αντικειμενική, δημοκρατική και με νομιμότητα διοίκηση των Δήμων.
  • Άμεση έναρξη των διαδικασιών για την αξιοκρατική και με διαφάνεια επιλογή των Προϊσταμένων σε όλες τις οργανικές μονάδες των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στις αυθαίρετες τοποθετήσεις από τους αιρετούς.
  • Την κατάργηση του Δημαρχοκεντρικού συστήματος διοίκησης των Δήμων.
  • Την επαναφορά του συστήματος απλής αναλογικής στις Δημοτικές εκλογές.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button