Οικονομία

Ποιο θα είναι το νέο σύστημα υπολογισμού τους από την 1η Ιανουαρίου 2025 – Galaksias Portal News

Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2025 το καθεστώς των εισφορών αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας έχει «κλειδώσει» η κατάθεση διάταξης μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2025, έτσι ώστε να μην «σβήσει» η αύξηση την οποία θα λάβουν οι κύριες συντάξεις (κατά 2,2% -2,5% σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης) από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων, οδηγώντας τες σε κατώτερο επίπεδο σε σχέση με εκείνο που ήταν πριν την αύξηση.

Ο λόγος για εκείνο το φαινόμενο, το οποίο συνέβη το 2023 και το 2024, σύμφωνα με το οποίο οι κύριες συντάξεις πολλών ασφαλισμένων, λαμβάνοντας την προβλεπόμενη αύξηση τους, τις οδηγούσε στις κλίμακες επιβολής των εισφορών, οδηγώντας σε… μείωση των καθαρών αποδοχών του, αντί για αύξηση.

Με την σχεδιαζόμενη διάταξη, στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να αποτραπεί το παραπάνω φαινόμενο, αλλά και σε κάθε περίπτωση η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης να μη ρίχνει τις συντάξεις κάτω από το κατώτατο όριο της κλίμακας (εισφορών) στην οποία ανήκουν.

Συνεπώς το νέο σύστημα εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων, το οποίο σχεδιάζεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2025:

  • Θα διατηρεί το υφιστάμενη βάση υπολογισμού των εισφορών, δηλαδή οι εισφορές θα υπολογίζονται επί όλου του ποσού της κύριας σύνταξης. Το ίδιο θα συνεχίσει να ισχύει και για τις εισφορές στις επικουρικές συντάξεις.
  • Θα διατηρεί τις υφιστάμενες κλίμακες υπολογισμού των εισφορών, τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις.
  • Θα βάλει κόφτη στις μειώσεις που προκαλούνται από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων μόνο στις κύριες συντάξεις (οι οποίες θα αυξηθούν κατά 2,2% -2,5% την 1η Ιανουαρίου 2025) έτσι ώστε να μην προκαλούν… μειώσεις οι αυξήσεις – και όχι στις επικουρικές συντάξεις.

To άρθρο Εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων: Ποιο θα είναι το νέο σύστημα υπολογισμού τους από την 1η Ιανουαρίου 2025 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button